חברה והשקפה

כיצד להתקדם עם נכות נפשית?

  • כ"ו טבת התשע"ט

שאלה

בס"ד

שלום,

הייתי "תינוק שנשבה" עד גיל 28, לא הייתי מודע לחשיבות של התורה והמצוות. בו זמנית שהתחלתי להתחזק, קרתה לי תאונת דרכים.

היו אנשים טובים שפה ושם עזרו, הושיטו יד לעזרה. אבל הסימפטומים הראשונים של התמוטטות עצבים וסכיזופרניה כרונית החלו להופיע. לא פניתי לעזרה רפואית במשך 6 שנים, עד גיל 34. לא ידעתי שכל הקשיים הללו נבעו מאותה תאונה.

לאורך כל השנים, ניסיתי שוב ושוב ללמוד תורה, או למצוא מקום עבודה נורמטיבי. סוף כל סוף עם 2 תארים שניים (משפטים ומנהל), הייתי בטוח שהכל יסתדר.

אלא שלא כך היה. המצב התדרדר לאורך השנים, חוסר עקביות, עם עליות וירידות כראוי למחלה כרונית.

לאחרונה עברתי שינוי שם בעצת הרב שלי לאחר אישור מן ההורים.

למרות שהקול השם, מבחינה גופנית הכל תקין, אבדה לי מוטיבציה להמשיך הלאה.

לאחר כל כך הרבה כשלונות, במצב של נכות נפשית, איך אפשר להיות יהודי טוב? איזו אישה שפויה תרצה להקים בית עם אדם מעורער בנפשו?
וגם אני - כיצד להתיימר להיות אב כאשר בעצמי אני לא מתפקד כראוי? איזו דוגמא לילד שיראה את אבא שלו כמעט לא יוצא מן הבית?

אז נכון, דברים יכולים להשתנות. כמובן שכבר ביקשתי והתפללתי לקדוש ברוך הוא , ואני יודע שאין הוא בא בטרוניה עם בריותיו.

השאלה היא האם זוהי התכלית? לחיות חיי צער, בלי להיות מסוגל ללמוד תורה ולקיים מצוות ? כל הסיפורים של האבות וגדולי ישראל כדוד המלך, יוסף הצדיק, רבי עקיבא.. כולם סבלו סבל נוראי. האם זו הדרך היחידה להתקרב אל השם? האם לסבל ברא את האדם?

תשובה

שלום וברכה,

צר לי מאוד לקרוא על התאונה שעברת.

היה עליך לפנות לעזרה רפואית, שכן אמרו חז"ל שהקב"ה נתן רשות לרופא לרפא. והתורה מצווה אותנו בפירוש: "ונשמרתם מאוד לנפשותיכם".

לדעתי הטיפול הנפשי שלך עדיין לא הסתיים.

עליך לשוב לרופאי הנפש, במיוחד המטפלים ב-CBT ופסיכולוגיה חיובית. עליך לבקש עצות כדי לאהוב את עצמך, ולחיות בצורה בריאה.

אם היית אצל רופא כלשהו מספר חודשים, ומצבך לא השתפר, אל תתייאש, אלא פנה לרופא אחר, עד שתמצא את הטיפול האישי המתאים ביותר עבורך.

כמו כן מומלץ שתקרא:

https://www.hidabroot.org/%D7%93%D7%99%D7%9B%D7%90%D7%95%D7%9F-%D7%95%D7%97%D7%A8%D7%93%D7%95%D7%AA

https://www.hidabroot.org/tags/88808/%D7%98%D7%99%D7%A4%D7%95%D7%9C+%D7%A0%D7%A4%D7%A9%D7%99

לדעתי הנך יהודי טוב מאוד - שהרי אתה לא בחרת את נסיונותיך, אך בחרת להאמין בה' ולהתחזק. זה מי שאתה באמת - הבחירות שלך, והן שעושות אותך ליהודי טוב. הקב"ה לא  שופט אותך לפי התוצאות, אלא לפי המאמץ. למד תורה כמה שאתה יכול, אפילו צפה בהרצאות מחזקות באתר הידברות, ותזכה ללימוד תורה.

כל ברכת אשר יצר היא מצווה גדולה מאוד, אפילו דברים שנראים בעיניך קלים וקטנים - הם יהלומים גדולים ועצומים בשמים.

קרא בבקשה את מאמרי "שוב נפלתי - איך לא להתייאש":

https://www.hidabroot.org/article/231233

חשוב שתעיין שם במשל הנפלא של החפץ חיים.

לכל סיר יש מכסה, ולכל דבר יש זמן ועת. עליך לעשות את ההשתדלות שלך, להתפלל, ולשים יהבך על הקב"ה. הוא מזווג הזיווגים, ורק הוא יכול לזווג לך את האשה המתאימה ביותר בשבילך.

גם ילדיך בעזרת השם יזכו לאבא אוהב ותומך, אל דאגה. העיקר ללמוד ולהחכים כדי להיות לאדם טוב יותר משבוע לשבוע, ומחודש לחודש, ומשנה לשנה - כפי יכולותיך. לעולם לא תשווה את עצמך לאחרים, אלא לעצמך - ביחס לכוחותיך. כל צעד קטן הוא הישג גדול, העיקר שהנך בעלייה.

הסבל הוא שמוביל לגבורה, יש בו גם כפרת עוונות וגם תיקון גדול לנשמה שמאמינה בה' שעושה הכול לטובה. מומלץ שתקרא את ספרו של הרב לוגסי "כל משבריך" שעוסק במצוקות ושאלות קשות:

http://shops.hidabroot.org/product/%D7%9B%D7%9C-%D7%9E%D7%A9%D7%91%D7%A8%D7%99%D7%9A

בעזרת השם תזכה לרפואה שלמה, תרגיש טוב ותזכה לכל טוב.

בברכה,

דניאל בלס