שמיטה

זריעה בשמיטה

  • י' חשון התשע"ה

שאלה

בס"ד האם אפשר לשתול זרעים בעציץ נקוב שנמצא בקומה שלישית אבל משיק לאדמה (בנייה מדורגת) כשהעציץ מחוץ לבית במרפסת קומה שלישית מוקפת חומה למעט הצד הפונה לגינה ואם יש מעליהם דיקט כמו גג זה נחשב כמו בבית ואם לא בדיעבד כשהזרעים נבטו האם לשרשם או אפשר להכניס לבית

תשובה

לכבוד השואל,

 דבר זה שנוי במחלוקת בין הפוסקים של הדור הקודם.

הרב החזון איש ז"ל, והרב שלמה זלמן אורבאך ז"ל, ויבלח"ט הרב שמואל הלוי וואזנר שליט"א פוסקים שיש לראות את העציץ שמונח על אבן או מרצפות מעל לקרקע [או על מרפסת] לחומרא כיונק מן הקרקע. (מתוך ספר ילקוט יוסף - שביעית והלכותיה, פרק ד' סעיף קטן כח).

הרב  אלישיב ז"ל סובר שגם בעציץ פלאסטיק יש להחמיר [שיונק] משום שאין ברור לנו מה היא היניקה שדיברו עליה חז"ל. (שם, סעיף קטן כה).

ולפי זה, יש להחמיר בדיני שביעית בנוגע לכל הגדל בעציץ:

א. יש להפקיר;

ב. אין להשקות;

ג. הבשמים שמשתמשים בהם להריח או לאכילה, יש לנהוג בהם קדושת שביעית (לכן אין לזורקם עד שתכלה טעמם או ריחם לגמרי).

4.  אין להעביר את העציץ ממקום למקום; ואם יש צורך גדול בהעברתו, יש לעשות שאלת חכם בדבר העברתו.

אם כבר נבטו בו זרעים שנשרשו מתאריך כז אלול או אח"כ, יתכן שיש בהם איסור ספיחין, ותלוי מה בדיוק גדל בעציץ. ליתר בירור, אפשר לשלוח פנייה חוזרת לאתר עם הפרטים הנוספים.

בברכה,

רב נחום