חברה והשקפה

איך נדע שהשם לא יעזוב אותנו לעולם?

  • י"ג ניסן התשע"ט

שאלה

שלום רב,
כתוב הרבה פעמים שה' הבטיח שלא יעזוב את עם ישראל, אבל איך אנחנו יכולים לדעת שזה לנצח ולא לדור הבא שהיה אז רק?

ונכון שרצון הבורא לא משתנה, אז כמו שרצה אז,
אז הוא רוצה בנו עכשיו, אבל אולי עזב אותנו רק בגלל
מדת הדין שצריך להעניש אותנו?

תשובה

בס"ד

שלום וברכה,

אמרו חז"ל שהקב"ה יודע שהעולם לא יכול להתקיים במידת הדין, ולכן ברא אותו במידת הרחמים. בתורה נאמר שהקב"ה לא יוותר על עמו אפילו כאשר יחטא, ה' ישיבו בתשובה - כפי שאנו רואים בכל התנ"ך.

1. אלוקים הוא בטבעו נצחי, בלתי משתנה, ולכן לא ייתכן שישנה את דעותיו או רצונותיו. רצונו של ה' נצחי כשם שהוא יתברך נצחי, שהרי הוא ודעתו אחד הם:

"נצח ישראל לא ישקר ולא ינחם כי לא אדם הוא להנחם" (שמואל א, פרק טו, כט).

 לפיכך בחירתו בעם ישראל אינה משתנית, כפי שנאמר בנביא: "כי אני ה' לא שניתי, ואתם בני יעקב לא כליתם" (מלאכי ג, ו) - כשם שה' הוא נצחי ללא שינוי, כך גם בחירתו בעם ישראל תהא נצחית ללא שינוי. לכן מצוותיו של הבורא הן נצחיות, לדוגמה על השבת נאמר בפירוש: "ושמרו בני ישראל את השבת, לעשות את השבת לדורותם - ברית עולם, ביני ובין בני ישראל, אות היא לעולם"! (שמות לא, טז), כך נאמר על מצוות התורה, "חוקת עולם לדורותיכם" (ויקרא ג, יז).

2. כמו כן, חותם השם אמת, אלוקים איננו טועה ולא "משקר" לעולם, חס ושלום. אלוקים הבטיח בפירוש בתנ"ך שלא יוותר בשום מצב על עם ישראל:

 "ואני זאת בריתי אותם, אמר ה', רוחי אשר עליך ודברי אשר שמתי בפיך - לא ימושו מפיך ומפי זרעך ומפי זרע זרעך אמר ה', מעתה ועד עולם" (ישעיהו נט, כא).

על הגלות הארוכה של עם ישראל, הבטיח הקב"ה בתורתו: "ואף גם זאת בהיותם בארץ אויביהם, לא מאסתים ולא געלתים לכלותם - להפר בריתי איתם, כי אני ה' אלוקיהם. וזכרתי להם ברית ראשונים, אשר הוצאתי אותם מארץ מצרים לעיני הגויים, להיות להם לאלוקים, אני ה', אלה החוקים והמשפטים והתורות אשר נתן ה' בינו ובין בני ישראל בהר סיני ביד משה" (ויקרא כו, מד).

3. ההישרדות העל-טבעית של עם ישראל מוכיחה שהקב"ה לא נוטש את עמו ולא מבטל את בריתו.

זו עובדה שעם ישראל שרד 3300 שנה נגד כל הסיכויים וחזר לארצו - כל אלה נחזו מראש בנבואות התורה, המוכיחות שה' רואה את כל הדורות מראש. בתורה נאמר שתהיה גלות, פיזור בכל העולם ושיבה לארץ באחרית הימים, וכן שבכל הזמן הזה ארץ ישראל תשמור לעם אמונים ולא תיתן פירות לאף עם אחר ("והשימותי אני את הארץ ושממו עליה אויביכם היושבים בה" ויקרא כו, לב) כפי שאכן היה, רק כשעם ישראל יושב בארצו יזכה לפירות הארץ. הנביאים גילו על מלחמת גוג ומגוג באחרית הימים, ועל כך שעם ישראל ישוב בתשובה שלמה וישמור את כל מצוות התורה ויזכה לגאולה: "בצר לך ומצאוך כל הדברים האלה באחרית הימים ושבת עד ה' אלוקיך ושמעת בקולו" (דברים ד, ל).

ראה הרצאתו של הרב זמיר כהן על "נבואות ההווה והעתיד שבתנ"ך":

https://www.hidabroot.org/article/70498

ובהרצאה "נבואות אחרית הימים":

https://www.hidabroot.org/video/68365

ראה בהרחבה בנושא שאלתך בסדרת הכתבות הבאה:

הוראות יצרן נצחיות: תכלית הבריאה מוכיחה שהתורה לא תשתנה לעולם

https://www.hidabroot.org/article/232508

נצח ישראל לא ישקר ולא ינחם: מי שמבין מה היא מציאות ה', מבין מדוע תורתו לא תשתנה לעולם

https://www.hidabroot.org/article/232781

ברית הנצח של עם ישראל - התורה לא תהיה מוחלפת! חלק ג' על מעמד הר-סיני:

https://www.hidabroot.org/article/232999

אשמח לעזור לך בכל שאלה.

בברכה,

דניאל בלס