חברה והשקפה

רוצה לחזק את הסובבים שלי, צריך בשבילם הוכחה מהכתוב

  • ו' אב התשע"ח

שאלה

אני מגיע מבית חילוני, בני משפחה וחברים טוענים שמאמינים באלוהים, מאמינים שהתורה (חמישה חומשי תורה) זה ספר היסטוריה ושה"תורה" שניתנה לנו אלו רק עשרת הדיברות.
ידוע לי שהתורה ("התורות") שקיבלנו הם עשרת הדיברות, חמישה חומשי תורה, נביאים, כתובים והתורה שבעל פה (משניות, הלכות וכו'), איך באמת ניתן להסביר להם
ולהוכיח להם שהם טועים ואולי על ידי כך להחזירם בתשובה? איך אוכל להוכיח להם שהתורה שקיבלנו מהשם יתברך היא כל מה שציינתי כאן? כי מבחינתם כל השאר מלבד
עשרת הדיברות זה "המצאה של הדתיים".

תשובה

בס"ד

שלום וברכה,

ראה במאמרי "מקיימת רק את עשרת הדברות":

https://www.hidabroot.org/article/174338

 הדברה הרביעית בעשרת הדברות מצווה לשמור את יום השבת לקדשו, ונאמר שמחלליה נכרתים מן העולם הבא (שמות לא):

"כי כל העושה בה מלאכה, ונכרתה הנפש ההיא מקרב עמיה.  ששת ימים ייעשה מלאכה, וביום השביעי שבת שבתון קודש לה'; כל העושה מלאכה ביום השבת, מות יומת. ושמרו בני-ישראל את השבת, לעשות את השבת לדורותם ברית עולם. ביני, ובין בני ישראל - אות היא לעולם".

אך ללא ספרי ההלכה, כיצד נדע אם אנו מחללים את השבת?

התורה מספרת על מחלל שבת אשר קושש עצים ביום השבת. האם מישהו מאתנו היה מעלה על דעתו שאיסוף עצים היא מלאכה אסורה בשבת? ומה לגבי כתיבת שתי אותיות? ומה לגבי בישול מאש שדלקה לפני השבת? ומה לגבי חיתוך סלט בשבת? וכיוצא בהם. בלי תורה שבעל פה לא נדע מה מותר ומה אסור.

 התורה למעשה לא מסרה אף פירוט למצוותה המעשיות, אלא רק מזכירה את עצם קיומן (באף מקום בתורה לא הובהר מהי מזוזה, או מהי ציצית, או מהם תפילין, או מהי כתובה, או כיצד שוחטים, או כיצד עורכים ברית מילה, או כיצד מקדשים וכו' וכו'). מה שמוכיח כי ההוראות נמסרו לבני ישראל בעל פה. על הוכחות לתורה שבעל פה ומקורה (פסוקים ועוד) יש לקרוא במאמר הבא:

https://www.hidabroot.org/article/130320

כמו כן התורה מחייבת את העם לשמוע להוראות החכמים שבכל דור. הנה מאמר על סמכות החכמים מן התורה:

https://www.hidabroot.org/he/article/2587

המצווה לשמוע לפסיקת החכמים נמצאת בתורה:

"עַל פִּי הַתּוֹרָה אֲשֶׁר יוֹרוּךָ וְעַל הַמִּשְׁפָּט אֲשֶׁר יֹאמְרוּ לְךָ תַּעֲשֶׂה - לֹא תָסוּר מִן הַדָּבָר אֲשֶׁר יַגִּידוּ לְךָ יָמִין וּשְׂמֹאל" (דברים יז, יא)

  והנהגה זו נאמרה בכל דור ודור:

"ובאת אל הכהנים הלוים ואל השֹׁפט אשר יהיה בימים ההם, ודרשת והגידו לך את דבר המשפט" (דברים יז, ח-ט).

"אל השופט אשר יהיה בימים ההם - אינך חייב ללכת אלא אחר בית דין שבדורך" (משנה עדויות א, ה)

עוד נאמר בפירוש בתורה לשמוע להוראותם של זקני הדור: "שְׁאַל אָבִיךָ וְיַגֵּדְךָ זְקֵנֶיךָ וְיֹאמְרוּ לָךְ" (דברים לב, ז).

  התורה מצווה: "וּשְׁמַרְתֶּם אֶת-מִשְׁמַרְתִּי" (ויקרא, פרק יח, ל), ולמדו מכאן חכמים: "עשו משמרת למשמרתי" (יבמות כא, א).

כידוע, מרדכי ועזרא הסופר תיקנו תקנות עוד בימי התנ"ך, בימי בית המקדש.

נביט וניווכח כיצד לאחר 2000 שנות גלות חזרו יהודים מכל קצוות תבל עם אותן תפילין, אותה ציצית, אותה שבת, אותו סדר פסח וכו' וכו'. כך שלא ניתן לומר שהתורה שבכתב או שבעל פה נשכחה ח"ו. לכן לא נמצא מחלוקת בגמרא האם תפילין צריכות להיות מרובעות או שחורות וכיוצא באלו השאלות.

אך עצתי לך שלא תתווכח עם בני משפחתך, אלא השב להם לשאלותיהם בנחת רק בשעת רצון, כשאתה רואה שאכן שואלים מתוך סקרנות ורצון לדעת. חשוב להתרחק מוויכוחים והתנצחויות. נסה במקום זאת לבקש לצפות יחד עמם בהרצאותיו של הרב זמיר כהן שליט"א.

ראה הרצאתו של הרב זמיר כהן על קיום מצוות במאה ה-21:

https://www.hidabroot.org/video/60834

והרצאתו "שבת - מקור הברכה":

https://www.hidabroot.org/video/61051

בהצלחה רבה בעז"ה!

בברכה,

דניאל בלס