חברה והשקפה

אלוהים אוהב גויים?

  • א' ניסן התשע"ז

שאלה

האם אלוהים אוהב את הגויים? משום מה יש סטיגמה שאומרת שאלוהים שונא גויים?

תשובה

שלום וברכה,

אמרו חז"ל: "חביב אדם שנברא בצלם. חיבה יתירה נודעת לו שנברא בצלם, שנאמר (בראשית ט): כי בצלם אלהים עשה את האדם" (פרקי אבות, ג, יד).

אלוקים אוהב את כל בריותיו, אך לא אוהב את מעשיהם של הרשעים.

כל המאמרים והציטוטים שראית על שנאת גויים - מתייחסים למעשי רשעתם של גויים, אותם גויים רשעים שבוחרים להתנכל ולהזיק לישראל, אך אין בהם ביקורת על עצם היותם גויים. הנה מדרש שמשיב בצורה ברורה לשאלתך:

"מעשה בטורנוסרופוס (-מנהיג ברומא) ששאל את רבי עקיבא. אמר לו (טורנוסרופוס לרבי עקיבא): "למה הקדוש ברוך הוא שונא אותנו, שכתב (מלאכי א, ב) "ואת עשיו שנאתי"?

אמר לו (רבי עקיבא): למחר אני משיבך.

למחר אמר לו רבי עקיבא (שהוא חלם חלום).

(שאל אותו טורנוסרופוס:) "מה חלמת זה הלילה ומה ראית".

אמר לו (רבי עקיבא): "בחלומי היה לי הלילה שני כלבים, אחד שמו רופוס ואחד שמו רופינא" (רופינא היה שם אשתו של טורנוסרופוס).

מיד כעס (טורנוסרופוס) אמר לו: "לא קראת שם כלביך אלא (על) ושמי ועל שם אשתי? נתחייבת הריגה למלכות" (כלומר מצד הדין ברומא אתה חייב במוות על זלזול במלכות הרומית).

אמר לו רבי עקיבא: "ומה בינך לביניהם? (במה אתה שונה מאותם כלבים) אתה אוכל ושותה והן אוכלין ושותין, אתה פרה ורבה והן פרין ורבין, אתה מת והן מתים. ועל שקראתי שמם בשמך - כעסת. והקדוש ברוך הוא נוטה שמים ויוסד ארץ, ממית ומחיה, אתה נוטל עץ וקורא אותו אלוקים כשמו, לא כל שכן שיהא שונא לכם?"

המדרש מלמדנו, שכל הפסוקים והמדרשים השליליים על גויים - דיברו כנגד מעשי העבודה זרה שבהם, שפיכות הדמים והעריות. נגדם התבטאו חז"ל, ולא בגויים טובים ששומרים על צלם האלוקים שבהם. הגמרא אף ציינה לשבח גויים שעשו מעשי חסד.

סיכם זאת הרמב"ם במשנה תורה: "כל המקבל שבע מצוות, ונזהר לעשותן - הרי זה מחסידי אומות העולם, ויש לו חלק לעולם הבא: והוא שיקבל אותן ויעשה אותן, מפני שציווה בהן הקדוש ברוך הוא בתורה, והודיענו על ידי משה רבנו, שבני נוח מקודם נצטוו בהן" (הלכות מלכים ומלחמות פרק ח, הלכה יד).

כך שההלכה מפרידה בין גוי רשע לבין גוי צדיק, ואף מצווה לסייע ולעזור לגויים טובים, הנקראים "חסידי אומות העולם". גויים צדיקים מקיימים שבע מצוות בני נח, ויש להם חלק לעולם הבא.

ראה עוד:

http://www.hidabroot.org/article/109720

בברכה,

דניאל בלס