תפילה וברכות

ברכות השחר למי שהייתה ערה כל הלילה

  • י"ד חשון התשע"ו

שאלה

אני התחזקתי וכבר שנתיים מתפללת שחרית. במידה שאני עובדת בלילה ובבוקר הולכת לישון. האם עדיין אפשר/צריך להתפלל שחרית? אם כן שחרית אך ללא ברכות השחר? הרי מוזר להגיד את ברכות השחר אם לא ישנתי... תודה רבה מראש, חן.

תשובה

שלום רב,

מי שערה כל הלילה - אם היא נוהגת כמו הספרדים - יש לה לברך כל ברכות השחר חוץ מברכות על נטילת ידיים ואשר יצר, ואם הלכה להתפנות יש לה לברך אשר יצר (יעויין שו"ת יביע אומר חלק ה' חלק אורח חיים סימן ו, ושו"ת יחוה דעת חלק ג' סימן לג).

ואם היא נוהגת כמו האשכנזים - והלכה להתפנות - יש לה לברך גם על נטילת ידיים (רמ"א סימן ד סעיף יג, ומשנה ברורה סק"ל), אולם אין לה לברך ברכות אלוקי נשמה והמעביר שינה, אלא ראוי שתבקש ממישהי להוציא אותה ידי חובת ברכות אלו (יעויין משנה ברורה סימן מו ס"ק כד), וכן אין לה לברך ברכות התורה, אלא ראוי שתבקש ממישהי להוציא אותה ידי חובה, או תכוון לצאת בברכת אהבה רבה ותלמד מעט מיד אחרי התפילה (שם סימן מז ס"ק כח).

בברכה,

הלל מאירס