שאל את הרב - כללי

מה יקרה באחרית הימים?*&

  • כ"ט תשרי התשע"ו

שאלה

שלום כבוד הרב, שמעתי שאמרו שכשהמשיח יבוא רק 1/5 מהעם יישארו. זה נכון? ואם כן, מה יקרה לשאר העם?

תשובה

לכבוד השואלת,

מובא בפסוק: "כימי צאתך מארץ מצרים אראנו נפלאות" - שהגאולה העתידה תהיה כעין שהיתה הגאולה בזמן יציאת מצרים. ובזמן היציאה ממצרים נפטרו ארבע חומשי העם בימי מכת חושך, וכמו שכתוב "וחמושים  (= אחד מחמישה) עלו בני ישראל מארץ מצרים". ולכן יש לימוד שאומר שכך תהיה גם בגאולה העתידה.

אמנם מה שאת צריכה לדעת זה שני דברים המסורים לנו על פי השקפה:

1. כותב הרמב"ם אודות מלחמת גוג ומגוג האיך תהיה (הלכות מלכים פרק יב הלכה ב):

"וכל אלו הדברים וכיוצא בהן, לא ידע אדם איך יהיו עד שיהיו. שדברים סתומין בהן אצל הנביאים. גם החכמים אין להם קבלה בדברים אלו".

ולכן לא נוכל לדעת בדיוק האיך תהיה התהליך עד בוא הזמן.

2. ועוד כותב הרמב"ם בהקדמתו לפירוש המשניות לסדר זרעים (ד"ה והחלק השני) אודות נבואה הנאמר בעניני פורענות:

"הנביא כשיתנבא בצרות ומאורעות לעם שהם חייבים, וכו' ואחר כן לא יתקיים דבר מן הענין [ההוא], ורוחמו מן השמים ועמדו כל ענינם בשקט ובשלוה - לא יודע בו כזב הנביא וכו' -מפני שהקב"ה ניחם על הרעה. וכו' אבל אם הבטיח בבשורות טובות שיתחדשו לזמן קצוב וכו', [אז] כל דבר שיצא מפי הקב"ה לטובה - אפילו על תנאי - אינו חוזר בו".

ולמדנו מכאן, שרק אם יש נבואה על טובה שעתידה להתרחש נוכל להיות בטוחים שתתקיים. אבל נבואה על הרע או על ענין של פורעניות - וכגון מלחמת גוג ומגוג - אינו מוכרח שיתקיים כלל - שאם יעשו ישראל תשובה משיח יבוא בדרך רחמים ולא נצטרך לפורענות כלל.

בברכת חיזוק ושתזכי לחשוב באופן חיובי ולדעת שהקב"ה רוצה לתת רק טוב,

רב נחום