חגים ומועדי השנה

בדיקת חמץ בבית הכנסת ידי שליח

  • כ"ו אדר התשע"ה

שאלה

שלום הרב, האם גבאי יכול למנות את בנו כשליח לבדוק בבית הכנסת? ומה לעניין הברכה - האם בנו יברך או יצא ידי חובת ברכת האב? תודה רבה

תשובה

שלום רב,

א. גבאי בית הכנסת יכול למנות את בנו לשליח לעשות את בדיקת החמץ בבית הכנסת, אלא שלפי דעת הרב עובדיה יוסף זצ"ל, גם כשהגבאי עצמו בודק את בית הכנסת, אין לו לברך על בדיקה זו, אלא יכוון לפטור את הבדיקה בבית הכנסת בברכה שמברך קודם לכן בבדיקה שבביתו, ולכן גם כשהוא ממנה את בנו לשליח, יש לבן לשמוע את הברכה מהאב ואחר כך ללכת מיד לעשות בדיקת חמץ בבית הכנסת.

מקורות: חזון עובדיה פסח (עמוד מט), וילקוט יוסף (סימן תלג סעיף ז). אמנם יש לציין שדעת המשנה ברורה (סימן תלג ס"ק מג) שיכולים לברך על הבדיקה בבית הכנסת. וע"ע נטעי גבריאל פסח חלק א' (פרק כד סעיף ב), ופסקי תשובות (סימן תלג אות ו).

ב. אם בנו קטן מתחת לגיל בר מצווה, לכתחילה אין נכון לעשות בדיקת חמץ על ידו, אך אם עשה הבדיקה על ידו, הוא נאמן לומר שבדק, כל עוד הגיע לגיל חינוך.

מקורות: ראה שלחן ערוך אורח חיים (סימן תלז סעיף ד), ומשנה ברורה (ס"ק יח-יט).

בברכה,

הלל מאירס