חברה והשקפה

איך מתקנים עוונות קשים?

  • כ"ח טבת התשע"ה

שאלה

שלום כבוד הרב, אם בן אדם מסוים ביצע עברות קשות ביהדות. ( בכוונה אני נותן משהו קיצוני) למשל ביצע יחסי יישות עם גויה, מה הייתה מציע לו לעשות חוץ מהדרכים המקובלות שהן 1) עזיבת החטא- חרטה 2) תפילה- בקשת סליחה 3)קבלה לעתיד -- אם חוץ מזה הוא גם ייתרום לארגון של החזרה בתשובה האם זה מספיק כדי להצליח חעשות תשובה שלמה או שצריך לעשות עוד משהו? ואם צריך מה הייתה מציע?

תשובה

שלום וברכה

על כל החטאים מועילה תשובה והתשובה היא אכן החרטה העמוקה על החטא והקבלה לעתיד. ככל שהחרטה חזקה יותר ועמוקה יותר כך התשובה מתקנת יותר את החטא וכאשר האדם מתחרט על החטא מאהבת ה' ומצטער מאוד וחושב בליבו איך העזתי להכעיס את בוראי אהובי הרי שהחטא נהפך לזכות ואינו צריך שום תיקון נוסף.

אולם מאחר וקשה להגיע לחרטה עמוקה כל כך עד שהחרטה תהיה מאהבת ה' אמיתית פנימית, הרי שמבואר בגמרא של חטאי כרת ה' שולח ייסורים למרק את הנפש הרי שיש להוסיף מלבד התשובה שהיא העיקר גם דברים אחרים שיסייעו למרק את העוון מנשמת האדם וכך לא יזדקק האדם לייסורים כלשהם למירוק נפשו. אעתיק כמה עצות מרבותינו.

א. הקפדה יתירה על שמירת שבת בכל דקדוקיה.

ב. עשיית חסד כעזרה לחולים נכים ועוד ועוד.

ג, נתינת צדקה.

ד. להחזיר יהודים בתשובה או לסייע לאירבנוי חזרה בתשובה בממון.

ה. לימור תורה או סיוע ללומדי תורה.