חברה והשקפה

מה כוונת חז"ל גדול הנהנה מיגיעו יותר מירא שמים

  • כ"ח טבת התשע"ה

שאלה

בס"ד שלום כבוד הרב, מה הפשט בדברי חז"ל: "גדול הנהנה מיגיע כפיו יותר מירא שמים?"

תשובה

הנה שני פירושים מדברי המפרשים
אשרי איש ירא את ה'' וגו' (תהלים קיב, א) ואלו בנהנה מיגיעו כתיב: 'אשריך וטוב לך' (שם קכח, ב), 'אשריך' בעולם הזה 'וטוב לך' לעולם הבא. ואל יחשב אדם שהיתה כונתם בנהנה מיגיעו ואינו ירא שמים, אבל זה וזה הם יראי שמים ואמרו, שגדול הירא שמים שהוא מתפרנס מיגיע כפיו, מאותו ירא שמים שמטיל פרנסתו על הצבור ומתפרנס בשביל תורתו, אף על פי שהוא ירא שמים:

נהנה מיגיעו כפשוטו המצדיק עליו דין שמים ושמח במה שנגזר עליו שלא יאכל אלא מיגיע כפיו והוא גדול מן הסומך על הנס שהוא בודאי ירא שמים ואקרא קא סמיך דכתיב אין מחסור ליראיו.