שאל את הרב - כללי

גהינום

  • כ"ה חשון התשע"ה

שאלה

שלום רב! שאלתי מי הם הבינונים? אלו שהם לא צדיקים ולא רשעים גמורים? והאם אלו שנחשבים לבינונים ילכו לגהינום? והאם בורא עולם ישרוף אותם באש חיה כמו שמתואר? האם הקדוש ברוך הוא יענה אותנו בצורה כל-כך נוראית כמו שריפה באש הגיהנום?

תשובה

לכבוד השואל,

מי הם הבינונים?

- לפי מה שהבנתי מפירוש ספר התניא, ועל פי דברי הגמרא: "בינונים, זה וזה שופטן", בינוני פירושו, מי שעדיין לוחם עם יצרו הרע שנמצא בתוכו - ואפילו אם יצרו הטוב תמיד מנצח.

אלו שהם לא צדיקים ולא רשעים גמורים?

- וצדיק, לדעת הבעל התניא,  היינו מי שכבר זכה וביער את היצר הרע לגמרי מקרבו.

והאם אלו שנחשבים לבינונים ילכו לגהינום?

- הבינוני הנזכר לעיל, אם תמיד ניצח את יצרו הרע אין לו שום צורך לגיהנום.

והאם בורא עולם ישרוף אותם באש חיה כמו שמתואר?

- מה שמובא אודות בינונים בגמרא ראש השנה (טז: - יז.), אינו מדבר מבינונים שנזכרו לעיל, אלא כמו שפירש רש"י שם: בינונים: מחצה על מחצה.

- והסיבה שהם צריכים לזיכוך של אש הגיהנום, דהואיל ומחצה הזמן הם כן הלכו אחר היצר הרע, ולא תקנו את זה בעשיית תשובה בחייהם, לא יתכן שיוכלו לקבל את השכר על מצוותם שמצד יצרם הטוב, אלא אם כן  יתנקאו מקודם מפגם העבירות שעדיין דבוק בהם.

האם הקדוש ברוך הוא יענה אותנו בצורה כל-כך נוראית כמו שריפה באש הגיהנום?

- מי שהתגבר בחייו על היצר או אפילו אם לא התגבר אבל עשה תשובה כראוי לפני פטירתו, אז אין לו צורך בצירוף וזיכוך של הגיהנום. כי אין אש הגיהנום דבר גשמי, וגם אין כוונת הקב"ה ל"ענות" אותנו ח"ו. כל הכונה הוא בעצם לטובה, דהיינו לתת לאדם האפשרות להתנקות מעבירותיו כשלא עשה כן דרך תשובה בחייו. אבל כל שעשה תשובה כראוי בחייו, אין לו צורך בזיכוך הגיהנום.

בברכה,

רב נחום