שאל את הרב - כללי

רשע או לא?

  • כ"ה חשון התשע"ה

שאלה

האם אדם שהיה מעורער בנפשו(לא בצורה קיצונית) הכוונה היה מדבר ואפילו כמה שפות,הייתה לו מצד אחד חוכמה והבנה בדברים מסויימים ומצד שני היו לו כל מיני התנהגויות לא שפויות. האדם הזה נפטר לפני 16 שנים. בחיו חטא הרבה וגם בגילוי עריות עם אחותו. האם הוא נחשב בחייו לרשע והאם היום אחרי 16 שנים למיתתו הוא עדיין נחשב לרשע או שכבר נמחלו לו עוונותיו? יש לציין שאחותו עדיין סובלת מתקופות שונות של דיכאון ועדיין מטופלת בכדורים פסיכאטריים,אך היא אדם שפוי ואמא לתפארת לשלושה ילדים.

תשובה

לכבוד השואל,

קשה מאד לדון אדם בתואר של "רשע" היום; וכידוע מהחזון איש ז"ל, שכמעט כל רשעי ישראל בזמנינו  הם בגדר של "תינוקות שנשבו" ולא "רשעים",  הואיל ולא חונכו אף פעם בדרך היהדות.

מקובל אצלינו שידני הרשעים בגיהנום י"ב חודש (גמרא ראש השנה יז.); כך שאפילו מי שבאמת בגדר רשע, בפשטות כבר קיבל עונשו ונתכפרו עוונותיו אחר שנה אחת מפטירתו.

וטב לשמוע העיקר, שהאחות זכתה לצאת מזה במידת מה, כן יעזור אותה הקב"ה הלאה שתראה  רק נחת.

בברכה,

רב נחום