תורה ומדע

איך שייך שמא יקדים קנה לוושט

  • ד' תשרי התשע"ה

שאלה

בן הקנה לושת יש את השריר שסותם את קנה הנשינה . זה שריר שפועל רק שמכניסים או מוציאים אוויר. השאלה בפסח שאנחנו מהסבים לצד שמאל מה זה משנה. כי עם אני מסב לצד ימין או לצד שמאל עם אני יוצאי אוויר אני יכול ליחנק. אז למה חזל אמרו שמה יקדים קנה לושת...

תשובה

בס"ד

שלום וברכה,

"אין מסיחין בסעודה, שמא יקדים קנה לושט ויבא לידי סכנה". (תענית, ה', ב')

להקדים קנה לוושט - הכוונה היא תוך כדי דיבור. כי מי שאוכל ומדבר בו זמנית, עשוי לשטוף בטעות את מה שהוא אוכל.
אך אני מעלה סברה, שייתכן כי האוכל המתועש והמנופה בימינו, הרבה יותר קל לאכילה ובליעה, ומפחית את הסיכון לחנק. אך זו עדיין אינה דרך ראויה לבן תורה לאכול ולדבר בו זמנית, גם ללא ענין הסכנה.

בברכה,
דניאל בלס