מה העונש על לשון הרע על עם ישראל וכיצד ניתן לתקן זאת?

  • כ' אלול התשע"ד

שאלה

מה העונש על לשון הרע על עם ישראל וכיצד ניתן לתקן זאת?

תשובה

לכבוד השואל,

כשם שאסור לדבר לשון הרע על יחיד כך אסור לדבר על רבים מישראל, וכ"ש על הכלל כולו.

עונשו כמו כל שאר לשון הרע, שאין לוקין עליו מפני שהוא לאו שאין בו מעשה.

ולשון הרמב"ם בהלכות דעות פרק ז לגבי רכילות: " ואף על פי שאין לוקין על לאו זה, עוון גדול הוא וגורם להרוג נפשות רבות מישראל".

התשובה היא בג' חלקי התשובה כמו בכל עברה  שבין אדם למקום: חרטה, וידוי , קבלה להבא.

בנוסף לזה צריך לחזור לאותם אנשים שאמר להם את הדבורים השליליים, ולהוציא מלבם את מה שאמר מקודם. וכגון, שיאמר "אתה יודע, חשבתי על זה שוב , ומה שאמרתי אז על עם ישראל כך וכך, זה לא באמת ככה, ובעצם אני מבין למה הם עושים מה שעושים, וזה בהחלט מוצדק ואינו שלילי". ואם תאמר את זה בלשון רציני ומשוכנע , אז ייתישבו הדברים בלב השומעים ויקבלו אותם.

ואם הדיבורים נאמרו ח"ו לרבים, ואין יודעים לאן הדברים הגיעו, ואי אפשר לחזור לכל  אחד ולהוציא הדברים מלבו, אז נראה לי, על פי מה שמביא רבינו יונה בשערי תשובה (שער ראשון אות יז) שתיקון על חילול השם היינו להרבות בקידוש השם, א"כ י"ל גם כאן, שאם ירבה בהודעות לרבים ובדיבורים שיש בהם לימוד זכות על הכלל ישראל, וירבה עליהם דיבורים חיוביים, יתכן שיש בזה סוג של כפרה לדיבורים השליליים שנאמרו.

והשם יתברך יעזרינו תמיד לדבר רק טוב על ישראל,

בברכה,

רב נחום