חברה והשקפה

מהי השקפת העולם של חסידות סאטמר?

  • כ"ו אדר א' התשע"ד

שאלה

שלום! אני מעוניין לברר מה ההשקפת עולם של סאטמר ונטורי קרתא לגבי הציונות והיחס לחילונים. השאלה השנייה שלי היא: כמה זרמים יש ביהדות החרדית, ומה ההבדלים ביניהם. תודה רבה

תשובה

לכבוד השואל,

סליחה על האיחור בתשובה עקב עומס בפניות.

1. דעת האדמו"ר מסאטמר ז"ל בספרו "שלשה שבועות" שע"פ דברי הגמרא בכתובות (קיא.) - שהשביע הקב"ה את בני ישראל בשעת החורבן "שלא יעלו ישראל בחומה" ופירש רש"י שם "יחד ביד חזקה" , כלומר, שלא יעלו ישראל בחוזק וביד חזקה לארץ ישראל נגד רצון אומות העולם עד שיבוא הגואל צדק - שהציונים עברו על שבועה זו. והעונש כאשר עוברים על השבועה מבואר שם בגמרא.

2. אם כי ההגדרה בזה מאד קשה לפרט, נראה שאפשר להצביע באופן כללי על ג' זרמים שכלולים בתוך כיוון החרדים: 1. בני הישיבות/ליטאים - ששמים את הדגש בעבודת השם שלהם על לימוד התורה; 2. חסידים- ששמים את הדגש בעבודת השם שלהם על צורת החיים היהודית והמנהגים; 3. בני עדות המזרח/ ספרדים - ששמים את הדגש בעבודת השם שלהם על המסורה והמנהגים הספרדים שנתבססו על פנימיות התורה והקבלה.

בברכה,

רב נחום