חינוך ילדים

איך מעניקים לילד חום ואהבה בלי לפנק אותו?

  • כ"ו אדר א' התשע"ד

שאלה

שלום כבוד הרב! ברצוני לשאול שאלה על חינוך ילדים. איך אני יכולה לתת לילדתי (היא אומנם עדיין תינוקת אך בכל מקרה אני שואלת לדעת) חום ואהבה מבלי לפנק אותה?

תשובה

שלום רב!

שאלה טובה; התשובה מפורשת בתלמוד, והיא כלל גדול בחינוך: לעולם תהא שמאל דוחה - וימין מקרבת. שמאל דוחה, הכוונה היא לגבולות ומשמעת ברורה וחד משמעית. ילדים חייבים לדעת שלא הכול מותר, ויש מחיר לכל דבר.

מאידך, יש לזכור שהעיקר היינו הימין מקרבת בחום ואהבה, וכפי שיד הימין הוא עיקר. לכן הקדימו השמאל לימין, לומר שאחרי כל הגבלה וחינוך, יש לפצות ולקרב עוד, והדחייה ומשמעת תתבטל בקירוב, כמיעוט בטל ברוב.

ברכה והצלחה, והרבה נחת;

יעקב משה