שאל את הרב - כללי

לומדי התורה לפני מעמד הר סיני

  • כ"ו אדר א' התשע"ד

שאלה

שלום, על מי כתבו חז"ל שעסקו בתורה עוד לפני שנתנה לעם ישראל? אדם, נח, שם עבר וכו´. מה בדיוק אמרו חז"ל עליהם ומה המקורות שהביאו? תודה רבה!

תשובה

שלום רב!

שאלה טובה; הדבר מפורש בנח, שם ועבר, אברהם, אליעזר עבד אברהם, יצחק, יעקב ויוסף ויהודה ועוד. עיין רש"י פרשות נח, תולדות, ויגש.

בתלמוד בבלי מסכת יומא דף כח עמוד ב: דאמר רבי חמא ברבי חנינא: מימיהן של אבותינו לא פרשה ישיבה מהם. היו במצרים - ישיבה עמהם, שנאמר +שמות ג+ לך ואספת את זקני ישראל, היו במדבר - ישיבה עמהם, שנאמר +במדבר יא+ אספה לי שבעים איש מזקני ישראל. אברהם אבינו זקן ויושב בישיבה היה, שנאמר +בראשית כד+ ואברהם זקן בא בימים, יצחק אבינו זקן ויושב בישיבה היה שנאמר +בראשית כז+ ויהי כי זקן יצחק, יעקב אבינו זקן ויושב בישיבה היה, שנאמר +בראשית מח+ ועיני ישראל כבדו מזקן. אליעזר עבד אברהם זקן ויושב בישיבה היה, שנאמר +בראשית כד+ ויאמר אברהם אל עבדו זקן ביתו המשל בכל אשר לו, אמר רבי אלעזר: שמושל בתורת רבו. +בראשית טו+ הוא דמשק אליעזר - אמר רבי אלעזר: שדולה ומשקה מתורתו של רבו לאחרים. אמר רב: קיים אברהם אבינו כל התורה כולה, שנאמר +בראשית כו+ עקב אשר שמע אברהם בקלי וגו'. אמר ליה רב שימי בר חייא לרב: ואימא שבע מצות! - הא איכא נמי מילה. - ואימא שבע מצות ומילה! - אמר ליה: אם כן מצותי ותורתי למה לי? אמר (רב) +מסורת הש"ס: [רבא]+ ואיתימא רב אשי: קיים אברהם אבינו אפילו עירובי תבשילין, שנאמר תורתי - אחת תורה שבכתב ואחת תורה שבעל פה.

הצלחה וברכה;

יעקב משה