חינוך ילדים

איך לחנך ילדים ללא כעס ואימפולסיביות?

  • כ"ו אדר א' התשע"ד

שאלה

לכבוד הרב שלום.

אני נשואה ויש לנו 3 ילדים כבני 4,5 ושנתיים. קורה לי לפעמים שלאחר שאני מדברת עם ילדי מס´ פעמים לגבי עניין מסוים והם לא מקשיבים לי, לדוגמא כשהם רבים ומרביצים אחד לשני וכמה פעמים אני מבקשת מהם להירגע והם לא נרגעים וממשיכים בשלהם - אז אני מתפרצת עליהם וצועקת ומענישה, ואח"כ יש לי ייסורי מצפון על שהתנהגתי כך ולא יותר בחכמה, כיוון שבעצם התנהגותי גם פגעתי בילדים וגם לא פעלתי בצורה אפקטיבית. ואז אף על פי שאני רוצה שלא לחזור על ההתנהגות הזו שלי - אני לא מצליחה. מה עלי לעשות על מנת לא לחזור כל פעם למעגל הזה?

תשובה

שלום רב!

שאלה טובה; האמת שצריך לחנך ולכוון, רק החיסרון הוא כשזה נעשה בצורה אימפולסיבית, מתוך כעס ועצבים. לכן, העצה היעוצה היא לחשוב ולדעת מראש מהי התוכנית כיצד להתנהג במקרה כזה, ולדוגמא, קבעו מתחילה ומראש, שאם יריבו וירביצו זל"ז, אתם תבקשו מהם בנחת וברוגע להירגע, לא יותר משלוש פעמים, עם אזהרה שאם לא, ייענשו בכך וכך. כשהם לא יירגעו וימשיכו בשלהם, תבצעו העונש שהזהרת, הכול ביישוב הדעת מלא, בלא שום רוגז. אחר כך, כדאי לקרב במיוחד, כעצת רבותינו, הוא כלל גדול שבחינוך: לעולם תהא שמאל דוחה - וימין מקרבת!

הרבה נחת;

יעקב משה