פירוש מילים יגון ואנחה בתפילה

  • כ"ה אדר א' התשע"ד

שאלה

שלום רב, הנני חילונית מאמינה ובדרך, התחלתי לקרוא את תפילות הבוקר, אבקש לברר מספר דברים שאין לי את מי לשאול: מה הכוונה והמשמעות של ´..יגון (סמאל) וַאֲנָחָה (לילית)..´ בתפילה? וכן אם אוכל לקבל אבהרה..´ וְכָל אויְבֶךָ (סמאל) וְכָל שׂונְאֶיךָ (לילית)..´ ומה אומרים או משמיטים או מבצעים (תנועה)? אם מיד לכשקמתי ממטתי נטלתי וברכתי האם בתפילת הבוקר של האישה לחזור על תפילה זו? כנ´ל לגבי ברכת אשר יצר?

תשובה

שלום וברכה

על פי הפשט יש לכוון על יגון ואנחה כפשוטם של דברים. יש בזה פירוש נוסף עמוק יותר על רובד הסוד שיגון ואנחה הם שתי כוחות הרע השולטים בעולם הסמא"ל זה כוח הרע הזכרי והלילית זה כוח הרע הנקבי ואנו מכוונים שבורא עולם יסיר את שניהם מאיתנו לבל יפריעו לנו בעבדינו את בוראינו.

אין אומרים את המילים שנמצאים בסוגריים עגולות.

ברכת על נטילת ידיים אין אומרים פעמיים. ברכת אשר יצר מברכים בכל פעם שנפנים בשירותים. אם לא נפנית שוב לשירותים אינך מברכת שוב אשר יצר.

אשמח לענות לך על כל שאלה נוספת.