שו"ת חודש אלול

מה הטעם לחזור בתשובה כל שנה מחדש?

  • ט"ו אלול התשפ"ב

שאלה

איך אפשר בכל שנה בחודש אב ואלול לבקש סליחות וחשבון נפש, כשזה משהו שחוזר על עצמו בלי סוף?

תשובה

שלום וברכה

שאלה טובה מאוד, ויש הרבה מה להאריך בזה.

כי יש בזה רבדים רבדים של עומק. המונח "תשובה", אמנם אינו יוצא מידי פשוטו שזה חרטה ועזיבת החטא, וקבלה לעתיד, אבל מכאן ועד למדריגות הגבוהות שלה, שזו בין השאר להידבק באהבה עזה אל בורא העולם, כמו שכותב הרמב"ם בהלכות תשובה פרק י' הלכה ג' - יש הרבה דרגות אמצע, וגם באהבת ה' עצמה יש המון דרגות ועבודות, ובאופן כללי יש להתקדם בזה מדי יום ביומו, ומדי שנה בשנה. [עוד על אהבת ה', ראה כאן].

אבל לגבי שאלתך, שזה נראה מכוון על רובד הפשו של תשובה, שזה עזיבת החטא וקבלה לעתיד,אכתוב כאן בקצרה שני נקודות.

א. כל שנה מתקדמים יותר בעבודת השם, לאחר התשובה של שנה זו אנו מקווים שנהיה יותר טובים בשנה הבאה, ולא נחזור על טעויות עבר.

ב. אף אם לא מתחזקים יותר, הרי הטענה הזו דומה למי שישאל למה לנו לכבס את הבגדים בכביסה כאשר מחר אנו נלכלך זאת שוב. ברור שהתשובה היא פשוטה אם לא ננקה כל יום את החולצה היא תהיה מלוכלכת בצורה שלא נוכל לנקותה. כך גם אנחנו כל שנה מתחרטים על הטעויות ומנקים את עצמינו, וכך שנה הבאה הלכלוך לא יהיה חזק מידי, כי הלכלוך הישן כבר ירד לפני שהלכלוך החדש [וראה עוד בספר "שערי תשובה" לרבינו יונה, שער א'].

בברכת כתיבה וחתימה טובה,