אמונה

איך יכול להיות רוע אצל הקב"ה?

  • י"א אייר התשפ"ב

שאלה

שלום הרב,
אנחנו מסבירים את הרוע שיש בעולם בכך שבשביל שתהיה לנו בחירה מוכרח שיהיה רוע ואני מבינה את זה, מה שאני לא מבינה זה איך שייך אצל הקב"ה ליצור רוע. כלומר, אנחנו תמיד אומרים שהקב"ה הוא טוב אינסופי וגמור, ואני לא מבינה איך שייכת אצל טוב גמור היכולת לברוא רוע גמור? איך זה בכלל אפשרי?
תודה רבה מראש על העזרה

תשובה

שלום וברכה

השאלה מאד טובה, ועמדו עליה חכמים, וביארו שלכך אומר ישעיהו הנביא 'יוצר אור ובורא רע', כדי לשלול את האמונה הפרסית שמי שברא טוב לא ברא את הרע.

ברור שה' יכול לברוא רע, כי ה' הוא כל יכול, אם לא היה יכול לברוא רע, היה חלילה מוגבל.

אבל איך זה יכול להיות מובן בשכלינו?

המקובלים ביארו שהיכולת והמקום של הרוע בעולם היא מכיון שה' צמצם את עצמו.

לולי בריאת העולם הפיזי, היה בעולם רק את אמיתת ה', לא היה יכול להיות הסתר, צמצום, אי ידיעה, טעות, וכדו'.

אבל כשה' רצה לברוא עולם פיזי, הוא צמצם את עצמו, כלומר צמצם את כחו, ויצר מציאות פיזית, שהיא עשויה להיראות עצמאית, לא רואים את הבורא בתוכה באופן ישיר. ולכן כאן כבר שורש הרע, עולם = העלם, העולם הזה הוא עולם השקר, כי הוא יוצר תדמית של מציאות עצמאית, וכך גם מתאפשר רע, העולם מתנהל בהכרח לפי חוקים, ולכן אם אדם נופל - זה יוצר כאב, זה חוק הטבע, זה גם מאפשר לאנשים רעים להתעלם מרצון הבורא, כי לא רואים אותו.

ולכן בריאת העולם שהיא המקור לטוב שיכול האדם להפיק, מאפשרת גם את הרע.

אבל הרע הזה הוא כולו זמני ומדומה, ברגע שייפתחו עינינו ונראה את המציאות האמיתית, נבין שכל מה שחשבנו שהוא רע - זה היה מחמת ההסתר של עולם השקר, והאמת שהכל לטובה.

ולכן התשובה לשאלתך היא שבאמת ה' הוא טוב גמור ורצונו לעשות טוב גמור, אבל הדרך לכך שהאדם ישיג את הטוב, עוברת בעולם השקר בו הוא מרגיש גם צער קושי ורוע, והתפקיד שלנו הוא לתקן את העולם, כדי שכל זה ייעלם.

בברכה

הרב צוריאל כהן