האם מותר להרוס בית כנסת כדי לבנות אותו מחדש?

  • כ"ז אדר א' התשפ"ב

שאלה

שלום לכבוד הרב הגאון,
אני מתגורר בשכונה ישנה ולידי בית הכנסת ישן. אשר עתידים להרוס את כל השכונה כולל בית הכנסת ולבנות מחדש. האם זה מותר בעיני ההלכה? בפרט שיש הקדש על הקירות ועל הקרקע?

תשובה

שלום רב,

על פי ההלכה, אין סותרים בית כנסת כדי לבנות בית כנסת אחר, שמא יארע להם אונס שלא יבנו האחר, אלא בונים האחר תחילה ואחר כך סותרים הישן (שלחן ערוך אורח חיים סימן קנב).

וכשיש עוד בית כנסת קבוע בעיר שיש בו מקום לכולם להתפלל, נחלקו הפוסקים האם מותר לסתור בית כנסת לפני בניית החדש (משנה ברורה סק"ה), ולהלכה - אם יש באותו בית כנסת קבוע בעיר - מקום לכולם ברווח להתפלל, אפשר להקל בזה (ביאור הלכה ד"ה שלא יבנו האחר).

ואם אין בית כנסת כזה בעיר, יש עצה לשכור אולם שיש בו מקום מרווח לכולם, ויש לעשות חוזה שכירות באופן שלא יוכלו המשכיר והשוכר לחזור בהם עד גמר בניית בית הכנסת החדש (שו"ת כתב סופר חלק אורח חיים סימן יז ד"ה ונ"ל).

בברכה,

הלל מאירס