האם אני יכול לתרום לבית חב"ד אוקראינה על אף שעניי עירך קודמים?

  • כ"ז אדר א' התשפ"ב

שאלה

שלום רב,

אני מעוניין לתרום כסף לבית חב"ד באוקראינה. מצד שני אני מכיר את הכלל של עניי עירך קודמים. האם בעת כזאת זה מותר?

תשובה

שלום רב,

הן אמת שיש כלל בהלכות צדקה "עניי עירו קודמים לעניי עיר אחרת" (שלחן ערוך יורה דעה סימן רנא סעיף ג), אולם מבואר בפוסקים, שזהו דווקא כאשר יש עניים בעירו שמצבם שווה לעניי עיר אחרת, אך אם מצבם של עניי עיר אחרת דחוק וירוד יותר מזה של עניי עירו - יכול לתת צדקה לעניי עיר אחרת (ראה בשו"ת חתם סופר יורה דעה סוף סימן רלד, הובא בפתחי תשובה יורה דעה סימן רנא סק"ד, ובערוך השלחן שם סעיף ח, ובאהבת חסד פרק ו נתיב החסד ס"ק יד).

זאת ועוד - גם כאשר מצבם שווה - שעל מצבים כאלה נאמרה ההלכה "עניי עירו קודמים", אין הכוונה שצריך לתת את כל הצדקה לעניי עירו, אלא שייתן להם את רוב הצדקה, ומעט יכול וצריך לתת גם לעניי עיר אחרת (ראה לבעל ההפלאה זצ"ל בשו"ת גבעת פנחס סימן סד, ובערוך השלחן שם סעיפים ד-ו).

לאור האמור - בוודאי שלעת כזאת אפשר וגם מצווה לתרום לבית חב"ד אוקראינה.

וה' יתברך ברחמיו יוציאם מצרה לרווחה ומאפלה לאורה בזמן קרוב!

בשורות טובות,

הלל מאירס