חגים ומועדי השנה

האם אישה אלמנה צריכה לעשות בדיקת חמץ?

  • ד' ניסן התשפ"א

שאלה

אני אלמנה... האם לעשות בביתי בדיקת חמץ וכן ביטול חמץ... וגם אמי אלמנה, האם לעשות בדיקת חמץ גם בביתה, וגם ביטול חמץ?

תודה על התשובה

תשובה

שלום רב,

1. את יכולה וצריכה לעשות בדיקת חמץ בביתך - ראי https://www.hidabroot.org/question/278434

וכן את יכולה וצריכה לעשות ביטול חמץ (משנה ברורה סוף סימן תלד).

כמו כן את צריכה לעשות ביעור חמץ. אם אפשר עדיף על ידי שליח גבר. ואם לא, תוכלי לעשות בעצמך (יעויין נטעי גבריאל הלכות פסח חלק א' פרק נג סעיף ב).

2. אמך שתחיה יכולה למנות אותך שליח לעשות בשבילה בדיקת חמץ.

ולגבי ביטול חמץ - עדיף שתעשה בעצמה, ואם אינה יכולה, היא תוכל לעשות אותך שליח גם לצורך זה (על פי שלחן ערוך סימן תלד סעיף ד, ומשנה ברורה ס"ק טו).

ובאופן שהיא עושה אותך שליח, את צריכה לומר בנוסח הביטול בלילה: כל חמירא וחמיעא דאיכא ברשותיה דפלונית (שם אמך) וכו' ולא ידעא ביה ליבטל וכו'. ובנוסח הביטול ביום (שעושים אחרי שריפת חמץ) תאמרי: דידעא ביה ודלא ידעא ביה וכו' (רמ"א שם, ומשנה ברורה ס"ק טז).

ולגבי ביעור חמץ, אם אפשר עדיף שתעשה שליח גבר. ואם לא, תוכל לעשות בעצמה או למנות אותך שליח.

פסח כשר ושמח,

הלל מאירס