חגים ומועדי השנה

כשערב יום טוב חל בשבת, עד מתי אפשר לאכול סעודה שלישית?

  • ד' תשרי התשפ"א

שאלה

האם בשבת קודש ערב יום טוב (היה בראש השנה, יהיה שוב בערב פסח וכן ביום א' סוכות ובשמיני עצרת בחו"ל) צריך להתחיל או לסיים סעודה שלישית לפני שעה עשירית? תודה

תשובה

שלום רב,

כשערב יום טוב חל בשבת, לכתחילה יש להקדים לאכול סעודה שלישית לפני תחילת שעה עשירית, כדי שיאכל סעודת יום טוב בלילה לתיאבון. והוא הדין כשחל יום טוב ראשון בשבת (ראה רמ"א סימן תקכט סעיף א, משנה ברורה סק"ח, וביאור הלכה ד"ה ממנחה), ואם לא אכל עד זמן זה, יכול עדיין לאכול סעודה שלישית, אך לא יאכל שיעור קביעות סעודה (ראה רמ"א ומשנה ברורה שם ושער הציון סק"י), ויש אומרים שיאכל רק שיעור כביצה לחם (כף החיים אות טז, וחזון עובדיה יום טוב עמודים צ-צא).

ולגבי ערב פסח שחל בשבת, למנהג הספרדים אפשר לקיים סעודה שלישית במצה עשירה, וצריך לעשותה קודם שעה עשירית (שלחן ערוך סימן תמד סעיף א).

ולמנהג האשכנזים שאין אוכלים מצה עשירה יקיים סעודה שלישית במיני פירות או בבשר ודגים (רמ"א שם), ובשר ודגים עדיפים על פירות. או אפשר לחלק סעודת שחרית של לחם לשניים, ודווקא אם יש לו שהות לברך בינתיים ולהפסיק איזה שהות, כדי שלא יהיה בכלל ברכה שאינה צריכה (משנה ברורה סק"ח).

גמר חתימה טובה,

הלל מאירס