חגים ומועדי השנה

איך הקב"ה כותב בראש השנה?

  • ג' תשרי התשפ"א

שאלה

כתוב שהקב"ה מקיים את התורה לרבות שמירת שבת, לכן איך ניתן לומר שהוא *כותב* בראש השנה, וגם *חותם* ביום כיפור? האם פשוט מפני שכמובן אין הדברים כפשוטם? וגם - למה ניתן בראש השנה (גם בשבת) לברך "לשנה טובה *תיכתב ותחתם*", ויש איסור בשבת לדבר על מעשים שאין לעשותם בשבת? תודה רבה!

תשובה

שלום רב,

איסור כתיבה בשבת ויום טוב הוא רק בכתיבה גשמית, אך בכתיבה שמימית שהיא בבחינת "אותיות פורחות באוויר", אין שום איסור כלל.

ומובא בשם רבי לוי יצחק לוי מברדיטשוב זכותו תגן עלינו (קדושת לוי השלם, ג, לקוטים חדשים לראש השנה, ירושלים תשי"ח עמוד תקכ) שתמיד כשחל ראש השנה להיות בשבת קודש, היה רגיל בפיו להמליץ בעד ישראל ולומר: ריבונו של עולם! עכשיו צריך אתה לכתוב את כל ישראל לחיים, כי אם לא כן, ח"ו, היאך אתה רשאי לכתוב בשבת, הלא הוא חילול שבת. אבל לחיים רשאי אתה לכתוב, כי פיקוח נפש דוחה את השבת.

אולם לכאורה השאלה הזו שייכת גם בראש השנה שחל בימי חול, שהרי גם ביום טוב אסור לכתוב, ולכן לא ברור למה התייחס דווקא לראש השנה שחל בשבת. על כל פנים בוודאי שדבריו נאמרו בדרך לימוד זכות כיאה לסנגורן של ישראל, אך באמת אין שום איסור בכתיבה שמימית וכנ"ל.

גמר חתימה טובה,

הלל מאירס