חברה והשקפה

רגשות ומציאות

  • י"ב ניסן התשע"ט

שאלה

בס"ד, שלום רב,
כתוב באחת הכתבות כאן שלפני בריאת היקום
לא היה חומר אז מוכרח שמי שברא את העולם לא עשוי מחומר, ואין לו גבולות, ולא מוגבל בזמן...

יש אנשים שחושבים שאלוקים הוא כח בלתי מודע, חסר מחשבה והבנה, ועליהם אומר דוד המלך (תהילים צד): "בינו בערים בעם, וכסילים מתי תשכילו, הנוטע אוזן הלא ישמע? אם יצר עין הלא יביט? היוסר גויים הלא יוכיח? המלמד לאדם דעת, ה' יודע מחשבות אדם...".

מי שברא את העיניים באדם, ודאי מסוגל לראות, גם אם לא באמצעות עיניים.

מי שברא אוזניים באדם, ודאי מסוגל לשמוע, גם אם לא באמצעות אוזניים.

מי ששופט את העולם ויוצר בו ייסורים, ודאי שיש לו מחשבה וכוונה בעולם.

מי שנתן לאדם את היכולת הלוגית להבין את העולם ואת קיומו, ודאי ובוודאי שהוא מבין ויודע את האדם.

אבל בכתבה אחרת היה כתוב שלענות לפילוסופים
לגבי רגשות, כמו כן, צריך לשאול את הפילוסוף:

כיצד ייתן הבורא בנבראיו את מה שאין לו כלל?

אילו היה הא-ל דומה ל"מחשב" חסר רצון, אזי כיצד יברא נבראים בעלי כח רצון ובעלי נשמה?

עובדה שאפילו לחתול יש נפש, והא-ל הוא שנתן לחתול את הנפש הזאת,

עובדה שלאדם יש נשמה, והא-ל הוא שנתן לאדם את הנשמה הזו,

אז האם אפשר לשאול, איך הבורא ברא חומר אם הוא לא עושי מחומר?

תשובה

שלום וברכה,

מי שאינו מוגבל - יכול לייצר יצורים מוגבלים.

 כוחו של ה' מאפשר את יצירת הבריאה - כפי שאנו יודעים כיום, החומר אינו באמת קיים, לפחות לא במובן שאנו חושבים עליו.  החומר הוא למעשה חלקיקים הנעים בתמידיות, וללא תנועתם היו נעלמים. הקב"ה מקיים את היקום בכל רגע ורגע ברצונו המוחלט, כך שאלוקים אמתי - הוא המציאות האמתית - בעוד הבריאה מתקיימת בכל רגע ורגע מכוחו הרוחני.

כך סיכם זאת הרמב"ם בספר המדע (הלכות יסודי התורה א):"יסוד היסודות ועמוד החכמות, לידע שיש שם מצוי ראשון. והוא ממציא כל הנמצא... ואם יעלה על הדעת שאין כל הנמצאים מלבדו מצויים, הוא לבדו יהיה מצוי ולא ייבטל הוא לביטולם:  שכל הנמצאים צריכין לו, והוא ברוך הוא אינו צריך להם, ולא לאחד מהם. לפיכך אין אמיתתו כאמיתת אחד מהם. הוא שהנביא אומר 'וה' אלוקים אמת' (ירמיהו י, י) - הוא לבדו האמת, ואין לאחר אמת כאמיתו. והוא שהתורה אומרת 'אין עוד, מלבדו' (דברים ד, לה), כלומר אין שם מצוי אמת מלבדו כמותו".

נא לראות עוד במאמרי "האם היקום שלנו באמת טבעי?"

https://www.hidabroot.org/article/212266

 בברכה,

דניאל בלס