חברה והשקפה

ברכה לשלום חיילי צה"ל

  • י"ב ניסן התשע"ט

שאלה

שלום וברכה,
אני כבר הרבה זמן לא מצליח להבין למה בבתי הכנסת של הציבור החרדי לא אומרים ברכה לשלום חיילי צה"ל...? (אני לא מדבר על בתי כנסת שהולכים לפי הרב עובדיה)
אשמח מאוד שתענו לי.
תודה מראש.

תשובה

שלום וברכה,

זה מנהג יפה לאומרו, אך לא בגדר מצווה, שהרי אין מוסיפים לתפילה חיובים חדשים שלא תיקנו חז"ל.

הרב מרדכי נויגרשל השיב בנושא כך:

"כל אדם חרדי מתפלל לשלומם של חיילי צהל נקודה. הדבר בא לידי ביטוי במקומות רבים בתפילה כגון בתפילת "שים שלום" בשמונה עשרה בה אומרים "שים שלום טובה וברכה חן וחסד ורחמים עלינו ועל כל ישראל..." או בתפילת "השכיבנו" שאומרים מידי ערב: "והגן בעדנו והסר מעלינו אויב דבר וחרב..." ובאופן ישיר יותר בתפילה שאומרים מידי שני וחמישי: "אחינו כל בית ישראל הנתונים בצרה ובשביה העומדים בין בים ובין ביבשה, המקום ירחם עליהם ויוציאם מצרה לרווחה מאפלה לאורה ומשעבוד לגאולה השתא בעגלא ובזמן קריב ואמרו אמן". ועוד אפשר להוסיף דוגמאות כהנה וכהנה.

אכן, אין אנו אומרים את "התפילות מטעם" וזאת מפני שאין אנו רוצים להכניס את הממלכתיות הציונית לבתי הכנסת, לכן אין אומרים שום תפילה שתוקנה על ידי רשויות מטעם המדינה. הוכוח הוא אפוא וכוח אחר לגמרי – הוכוח אודות המשמעות הדתית של המדינה ומוסדותיה. באי אמירת התפילות הנידונות יש אמירה כלפי המדינה לא כלפי החיילים ששלומם יקר לכולנו."

עד כאן דבריו.

בברכה, דניאל בלס