תפילה וברכות

האם יש תועלת להתפלל על בעלי שתהיה לו יותר יראת שמים?

  • כ"ט אדר א' התשע"ט

שאלה

שלום רב,
אני מרגישה שיש לי יראת שמים יותר מבעלי.
האם מועילה תפילה לעניין זה, שהרי הכל בידי שמים חוץ מיראת שמים?

תודה רבה

תשובה

שלום רב,

את יכולה להתפלל על זה, ואף על פי שאמרו חז"ל במסכת ברכות (דף לג עמוד ב) הכל בידי שמים חוץ מיראת שמים, מכל מקום תפילה על יראת שמים, אין זה נחשב בידי שמים, אלא בידי פעולת האדם שהתפלל על זה, וכמו שכתב החזון איש (חלק אורח חיים עמוד 516) שאם יש מתפלל לפניו יתברך על הקירוב ותפילתו נשמעת, מתייחס הקירוב שעושה הקב"ה לברואיו, כיון שנעשה על ידי תפילת נברא וכו'. ע"ש.

וכך מוכח במסכת ברכות (דף י עמוד א) שרבי מאיר התפלל על בריוני (פריצים. רש"י) שהיו בשכנותו, שיחזרו בתשובה, ואכן חזרו בתשובה. וכן הוא עוד במסכת תענית (דף כג עמוד ב) לגבי אשתו של אבא חלקיה. וכן אמרו במסכת סוטה (דף יד עמוד א) שעל משה רבינו נאמר (ישעיהו נג יב) "ולפושעים יפגיע", שביקש רחמים על פושעי ישראל שיחזרו בתשובה. הרי שמועיל להתפלל על חבירו שיחזור בתשובה.

ובאמת המהרש"א (ברכות שם) הקשה על דברי הגמרא בברכות הנ"ל, איך מועיל לבקש רחמים על חבירו להחזירו בתשובה, הרי הכל בידי שמים חוץ מיראת שמים, וסיים: ויש ליישב. והסביר הרב חיים קניבסקי שליט"א בספרו שיח השדה חלק ב' (קונטרס ישוב הדעת, ברכות שם) שזה מיושב לפי דברי החזון איש הנ"ל, דמה שבא על ידי תפילת אדם אין זה נקרא בידי שמים.

בברכה,

הלל מאירס