אמונה

חינוך, עונשים

  • ב' שבט התשע"ט

שאלה

שלום כבוד הרב. ראיתי הרצאה בהידברות שבה הרב אמר "אסור למחנך להעניש בלי להגיד את סיבת העונש" כיוון שאחרת זו התעללות, להעניש ולא להגיד למה. רציתי לדעת היום בעולם של הסתר פנים ה' לעיתים מעניש אותנו ואנו רק יכולים לפשפש במעשינו אך לא נדע למה באמת נענשנו. זה כמו אבא שמעניש את בנו ולא נותן לו סיבה והבן צריך כל פעם לחשוב על מה נענש רציתי לדעת איך זה ייתכן ?
שאלה נוספת לגבי שבת, הלכות שבת נגזרו בגלל בניית המשכן, ה' לא רצה שישראל יתעסקו במלאכות בשבת לכן נגזרו מלאכות אלו. מדוע היום אנו נזקקים לאותן איסורי מלאכות הקשורות לבניה וכו'?
תודה רבה.

תשובה

בס"ד

שלום וברכה,

למעשה, הדרכה ידועה בחינוך ילדים - היא שההורים לא תמיד צריכים להסביר לילד את הגיונם, כדי שילמד לקבל מהם מרות. בפרט כשהוא קטן מאוד, הילד לרוב לא מסוגל להבין מדוע מונעים ממנו ממתקים, דורשים ממנו תזונה מסוימת, או מונעים ממנו חפצים 'מסוכנים'.

ילד צריך ללמוד לבטוח בהוריו גם כשלוקחים אותו לרופא ונותנים לו זריקה כואבת, למרות שלא מבין מהו חולי ומהו מוות ומהי סכנה בגילו הרך.

כך להבדיל, אנו דומים לילדים קטנים מאוד בפני ריבונו של עולם. שכלו גבוה משכלנו מרחק שמים מארץ, וכל מה שעושה - עושה לטובה, גם כשאיננו מבינים. לכן עלינו לקבל את מרותו ולבטוח בו יתברך.

גם כשמקבלים ייסורים, צריך לקבל את הייסורים בהכנעה, בתור כפרת עוונות, לבטוח שהם נועדו לטובת הנשמה ותיקונה.

אמרו חז"ל (פסחים דף נ, עמוד א): "לא כעולם הזה העולם הבא: העולם הזה - על בשורות טובות אומר ברוך הטוב והמטיב, ועל בשורות רעות אומר ברוך דיין האמת. לעולם הבא כולו (אומר): הטוב והמטיב"

בעולם הזה הצטווינו: "במופלא ממך אל תדרוש ובמכוסה ממך אל תחקור, במה שהורשית התבונן, אין לך עסק בנסתרות" (חגיגה דף יג, א), רש"י: "במופלא ממך - במובדל ומופרש ממך שלא רצה הקב"ה לגלות לך".

"אל תבהל על פיך ולבך אל ימהר להוציא דבר לפני האלוקים, כי האלוקים בשמים ואתה על הארץ, על כן יהיו דבריך מעטים" (קהלת ה, א).

  מומלץ מאוד לקרוא:

מלך אבא או חבר - כיצד להביט על אלוקים?

https://www.hidabroot.org/he/article/95502

אבא גדול ואבא קטן:

https://www.hidabroot.org/he/article/99775

תשובה לשאלת איוב:

https://www.hidabroot.org/he/article/88622

לגבי שאלתך השנייה,

הקב"ה ברא את העולם בשישה ימים, ונח בשביעי, ולכן רצה שנשמור שבת באופן המבטא מנוחה זו מכל מלאכת יצירה.

במשכן היו עושים 40 מלאכות יצירה שונות, באמצעותן לימד אותנו הקב"ה את אבות המלאכה האסורים בשבת.

כלומר, לא בגלל המשכן נאסרו המלאכות הללו בשבת, אלא מלאכות המשכן נועדו לייצג את המלאכות שלא רצה ה' שנעסוק בהן בשבת. נא לקרוא עוד במאמרי "למה אסור לחתוך נייר בשבת?"

https://www.hidabroot.org/article/216988

בברכה,

דניאל בלס