חברה והשקפה

מהו ספר חנוך?

  • י"ט כסלו התשע"ט

שאלה

אני רוצה לקבל מידע נאמן מדעת תורה על חנוך שחי בתקופה שבין אדם הראשון ונח. וכתב ספר שנקרא ספר חנוך, ככה לפחות הסביר לי בן דודתי, שאני בתהליך חיזוקו ולקרבו לעבודת השם יתברך, אך הוא מתעקש להבין מה פשר הספר המדובר לאחר שנחשף אליו. אז בבקשה, כל מידע שקשור לנושא יעזור לי לעזור לו בע"ה.

תשובה

בס"ד

שלום וברכה,

חנוך היה צדיק שחי בדור המבול, וכתוב שה' לקחו בטרם עת. המפרשים מסבירים שה' לקח את חנוך בגיל צעיר כי ידע שלא יעמוד בנסיונות דור המבול ויחטא לבסוף.

"ספר חנוך" הוא ספר חסר מקור שנכתב לפני כאלפיים שנה בידי פלוני אלמוני, ומכיוון שאינו אמין ולא נכתב בנבואה - לא הוכנס לתנ"ך. חז"ל כינו אותו מן "הספרים החיצונים", ואמרו שאין לקרוא בו. הוא הועבר בידי כתות שונות ונוצרים.

הספר מתאר את סיפורו האישי של חנוך כנביא, מתאר נבואות ודיבור עם מלאכים, המזכיר את ספר יחזקאל.

בברכה,

דניאל בלס