חברה והשקפה

מה היהדות אומרת על אספרגר או אוטיזם בתפקוד גבוה?

  • כ"ב כסלו התשע"ט

שאלה

מה היהדות אומרת על אספרגר או אוטיזם בתפקוד גבוה?

תשובה

שלום וברכה,

הרב זמיר כהן שליט"א התייחס לנושא זה בעקיפין:

https://www.hidabroot.org/video/60936

שם הסביר שיש דרגות בבחירה חופשית, וישנם אנשים שניטלה מהם הבחירה באופן חלקי או מלא, וצריך לראות זאת כתיקון לנשמה.

בתורה נאמר (ויקרא פרק יט, יד): "לא תקלל חרש, ולפני עיוור לא תיתן מכשול, ויראת מא-לוהיך אני ה'".

ישנן הלכות רבות שדנות בדינים של אנשים מוגבלים בשכלם. בגמרא ובהלכה הם נקראים בשמות "חירש", "אילם" ו-"שוטה" - ביטויים הלכתיים אלה נועדו לתאר מוגבלויות וגם לקות שכלית, ונידונו בגמרא ובספרי ההלכה. לפי רמת הלקות - כך הם גם פטורים מעונשים וממצוות. היהדות מלמדת שיש לנהוג בחסד וכבוד לאנשים מוגבלים, ולהזהר בכבודם, שלא לפגוע ברגשותיהם.

בברכה,

דניאל בלס