חברה והשקפה

מצוות כנגד עבירות

  • י"ח כסלו התשע"ט

שאלה

איך אני עונה תשובה לבן שלי, ילד בן 10, על השאלה- אם יש עברות שאין חלק לעולם הבא, ועשיתי את זה, אז לא שוה לי כבר לעשות מצוות, כי ממילא אין לי חלק לעולם הבא.
אני חושב שהוא טועה, אבל לא יודע איך להסביר לו את זה.
(אמרתי לו שאפשר לעשות תשובה, אבל הוא לא זוכר את מי הוא העליב, או מה הוא עשה. בקיצור מפחיד אותו להפסיד את כל השכר על המצוות בשביל עברה אחת, אז לא שווה לו כבר הכל.)
איך אני מסביר לו את זה?
בתודה רבה
ר. לוי

תשובה

שלום וברכה

א. נכון שתשובה מועילה ואף מי ששכח במי הוא פגע יכול לבקש מבורא עולם שיכניס בלב האדם ההוא שיסלח לו על הטעות והצער שנגרם לבני אדם בסיבתינו וכמבואר בחובת הלבבות שה' מכניס בליבם לסלוח.

ב. יש לדעת כלל נוסף שמבואר בדברי בעל הערבי נחל על פי דברי האור החיים הקדוש שאף אם לא שבו בתשובה הרי שאין זה גורם לאבד לגמרי את העולם הבא, אלא רק חלק אחד מחלקי נשמתו יפסיד את עולם הבא אבל שאר חלקי הנשמה נשארים שלמים ותקינים ויזכו לחיי העולם הבא.. וכמובן שהתשובה מתקנת הכל לגמרי ואין לך דבר העומד בפני התשובה.