חגים ומועדי השנה

האם נשים יכולות לבנות סוכה?

  • ח' תשרי התשע"ט

שאלה

שלום רב, האם נשים יכולות לבנות סוכה? תודה וחתימה טובה

תשובה

שלום רב,

אישה יכולה לבנות את הדפנות של הסוכה. ולגבי הנחת הסכך - למנהג הספרדים מותר גם לכתחילה, ולמנהג האשכנזים אם אפשר טוב להיזהר שאישה לא תניח את הסכך על גבי הסוכה.

מקורות: נפסק בשלחן ערוך (סימן תרלה) שסוכת נשים כשרה. אמנם הבכורי יעקב (שם סק"ב) כתב, שלכתחילה לא יסכך סוכתו על ידי אישה, והטעם דכל שאין מחויב בדבר אין ראוי לתקנו. ע"ש. ולכאורה זהו רק לשיטת הרמ"א (סימן יד סעיף א) שטוב לכתחילה שלא לעשות ציצית על ידי אישה. אולם לדעת השלחן ערוך שם, שאישה כשרה לעשות ציצית למרות שאינה חייבת במצווה זו, אם כן הוא הדין לגבי סוכה. ולפי דברי הביאור הלכה (שם) יוצא שגם לבני אשכנז מותר לסכך את הסוכה על ידי אישה, ומכל מקום ראה משנה ברורה (סימן תרמט ס"ק יד) שטוב ליזהר בזה. ע"ש. ועיין חזון עובדיה סוכות (עמוד סד) שפסק שאישה אף על פי שהיא פטורה ממצוות הסוכה מותרת לכתחילה לתת את הסכך על הסוכה, והסוכה כשרה אף לכתחילה, ושם (עמוד סה) ביאר שכן הוא על פי פסק השלחן ערוך הנ"ל שאישה כשרה לעשות ציצית לכתחילה, וממילא הוא הדין לגבי סוכה. ע"ש.

ומכל מקום לכל הדעות אישה יכולה לבנות את הדפנות של הסוכה וכמו שכתב הבכורי יעקב שם.

גמר חתימה טובה,

הלל מאירס