חברה והשקפה

מידת התערבות האדם

  • כ"ג אלול התשע"ח

שאלה

אם ה' דואג לכל צרכינו אז למה אנחנו צריכים להתאמץ ולהגן על עצמינו או שמא לא צריך אלא רק להתפלל לבורא? איפה ה' מתערב בהצלה מצרה ומתי ולמה

תשובה

בס"ד

 שלום וברכה,

 אנו צריכים לדאוג לצרכינו כי כך ה' ציווה אותנו: "ונשמרתם מאוד לנפשותיכם". הקב"ה פועל דרך הטבע, ורוצה שנשתתף בתוכנית הבריאה. זהו עניין ההשתדלות.

 באופן ההשתדלות - אל תנהג בשונה מדרך הבריות, אלא השתדל בכל עניין בחייך ברמת ההשתדלות הרגילה הנהוגה בעולם, כפי שאתה רואה יהודים יראי שמים נוהגים. והתפלל לה' על כל עניין שאתה משתדל להשגתו.

בכל עניין זה כך. ההשתדלות צריכה להיות באמצעות תפילות לה' על השגת החסר, וכן פעולה בדרך הנהוגה בעולם.

 מידת הביטחון, ברמתה היסודית ביותר, היא בראש ובראשונה הדירשה שתאמין שכל דבר שקורה בחייך, בין לטוב בין לרע, בין מתוך אירועי הטבע בין על ידי אדם, נגזר וכוון משמים כלפיך ולא קורה במקרה כלל. אלא הכל מידיו יתברך ונועד לטובה.

הקב"ה יכול לתת טוב נגלה וטוב נסתר. יש הרבה מחסומים שהתפילה והביטחון הם שפותחים אותם. והקב"ה נתן לנו את הכח להתפלל כדי שנשיג את התיקון המיועד לנו, וכך יפתחו השערים להשגת טוב נגלה.

אנו מבקשים להיפטר מן הסבל - כי הוא מקשה עלינו לקיים את המצוות. אך צריך לקבל את הייסורים באהבה, ועם זאת לבקש מהקב"ה שיקל את הייסורים, ויאפשר לנו לעבוד אותו בנוחות. לרוב התפילה עצמה היא זו שמזככת את הנשמה - ובדרך זו מסירה את הצורך באותם ייסורים.

התפילה היא חלק מהתיקון שלנו בעולם הזה, כמו גם ההשתדלות שלנו (ההשתתפות במעשה הבריאה).

תפילות תמיד מועילות כזכויות ומליצי יושר להטיבנו - מקלות מעל הייסורים והקשיים, אף תפילה אינה חוזרת ריקם.

תוכל להעמיק בדרגות ההשתדלות בספר חובות הלבבות, שמבאר את רמת הבטחון וחובת ההשתדלות בכל דרגה ודרגה. בהידברות תמצא הרצאות רבות על ספר חובות הלבבות. לדוגמה:

http://www.hidabroot.org/video/85820

ראה עוד במאמר: למה הקב"ה רוצה שנתפלל?

http://www.hidabroot.org/article/2927

אם הכל לטובה - אז למה צריך להתפלל?

http://www.hidabroot.org/he/article/3024

בברכה,

דניאל בלס