חברה והשקפה

כל מיני

  • כ"ג אלול התשע"ח

שאלה

שלום רב,
יש את המשפט של חז"ל זיכרונם לברכה "אין אדם נוגע במוכן לחברו אפילו כמלוא נימה"
אני לא זוכר בדיוק את המילה האחרונה, אבל מה הפירוש שלה? מה זה כמלוא נימה?

תשובה

שלום וברכה

נימה היא שערה

דף על הדף יומא דף לח עמוד ב

בגמ': אין אדם נוגע במוכן לחבירו וכו'.

בהיותי בעיר בומביי אשר בהודו השתתפתי בשיעור זוהר הקדוש, והמגיד שיעור אמר שם רעיון נפלא על הגמרא (יומא לח, ב) אין אדם נוגע במה שמוכן לחבירו אפילו כמלא נימא. וצריך לבאר הלשון "כמלא נימא"? אלא שאמרו חז"ל (נדה נב, ב) על הפסוק ויען ד' את איוב מן הסערה ויאמר אליו שוטה שבעולם! הרבה נימין בראתי בראשו של אדם, ולכל נימא ונימא בראתי לו גומא בפני עצמה שלא יהיו שתים יונקות מגומא אחת, שאלמלא שתים יונקות מגומא אחת מכחיש מאור עיניו של אדם, גומא בגומא לא נתחלף לי, איוב באיוב נתחלף לי?

וזה מה שאמרו "כמלא נימא", כלומר לך תלמד משערות הראש, אם לכל שערה ושערה יש גומא ושביל בפני עצמו, שמשם הוא יונק ושואב חיותו, ואין שער א' יונק מגומא של השני, ק"ו על האדם שיש לכל אחד ואחד שביל בפני עצמו לכל צרכיו, ואל לו להביט ולהסתכל במה שמוכן לחבירו.
(ילקוט דברי אסף - פוירשטין ע' קצו)