חברה והשקפה

מה עדיף אמונה או ביטחון?

  • כ"ד ניסן התשע"ח

שאלה

שלום כבוד הרב יש לי 2 שאלות.
1.מה ההבדל בין אמונה לביטחון?(וגם מה יותר גבוה)
2.אם ביטחון יותר גבוה אז בשביל מה צריך אמונה עדיף כבר ישר לעבוד על מידת הביטחון.

תשובה

בס"ד

שלום וברכה,

1. היהודי נדרש גם לאמונה וגם לביטחון (למרות שבשפה שלנו משתמשים לרוב בשני המושגים כדי לדבר בעניין אחד).

"אמונה" במקורות היא מלשון אמון, היא הכרת מציאות הבורא והכרת התורה, וזו גם הדברה הראשונה בעשרת הדברות: "אנכי ה' אלוקיך אשר הוצאתך מארץ מצרים מבית עבדים". מכאן הוגדרו י"ג עיקרי האמונה של יהדותנו.

אמונה מבוססת על ידיעה, לדוגמה האמונה שלנו באמיתות התורה מבוססת על התגלותו של ה' בהיסטוריה בפני כל עם ישראל במעמד הר-סיני ויציאת מצרים, על כן נאמר: "וידעת היום והשבות אל לבבך כי ה' הוא האלוקים בשמים ממעל ועל הארץ מתחת אין עוד" (דברים ד, לט).

"ביטחון" היא האמונה בטובתו של ה' גם כאשר איננו רואים זאת בהווה, אך מצפים לו בעולם הבא, ועל כן מקבלים את הייסורים באהבה, ובוטחים שה' ישלם שכר טוב לצדיקים ועונש לרשעים. זאת האמונה בשכר בעולם הבא: "אם למדת תורה הרבה, נותנים לך שכר הרבה. ונאמן הוא בעל מלאכתך שישלם לך שכר פעלתך, ודע, מתן שכרן נד של צדיקים לעתיד לבוא." (אבות ב, טז).

ראה גם:

אם הכל לטובה - אז למה צריך להתפלל?

http://www.hidabroot.org/he/article/3024

אבא גדול ואבא קטן:

http://www.hidabroot.org/he/article/99775

  2. ראה תשובה שכתבתי בנושא מידת הביטחון:

https://www.hidabroot.org/question/227527

כמו שיש דרגות באמונה (הכרת רצון ה' וחובת האדם בעולמו) כך גם יש דרגות בביטחון (כלומר ההכרה שהכול מאת ה' ובקשת ישועתו).

אך חשוב להבין שהביטחון הנדרש מיהודי איננו להאמין שנקבל כל מה שנרצה בו, אלא רק להאמין שאנו בידיים טובות, וכל מה שעושה לנו ה' הוא לטובה. משל למה הדבר דומה, לילד שאביו יכול לקחתו לרופא לקבל זריקה, וצריך הילד להאמין שאביו יודע מה טוב עבורו. אנו כמובן מתפללים לטוב גלוי ולא לטוב נסתר, אך הכול הוא באמת טוב.

אמרו חז"ל (פסחים דף נ, עמוד א): "לא כעולם הזה העולם הבא: העולם הזה - על בשורות טובות אומר ברוך הטוב והמטיב, ועל בשורות רעות אומר ברוך דיין האמת. לעולם הבא כולו (אומר): הטוב והמטיב".

 בברכה,

דניאל בלס