אמונה

הכל לטובה מול היכולת לקלקל

  • כ"ג ניסן התשע"ח

שאלה

השאלה היא שמצד אחד כתוב הכל בידי שמיים חוץ מיראת שמיים ומצד שני כתוב איולת אדם תסלף דרכו ועל ה' יזעף ליבו דהיינו שביד האדם לקלקל אז היכן היא נקודת ההבדל בין ההשגחה העליונה לבין מה שביד האדם לעשות

תשובה

בס"ד

שלום וברכה,

כל מה שעושה הקב"ה הוא לטובה, אך לא כל מה שעושה האדם הוא לטובה!

אבא אוהב מדריך את ילדו להיזהר בדרכים, אך כאשר הילד לא שומע לאביו ונפצע - האב דואג ומטפל בו לרפואתו. כך הקב"ה מטפל בנו גם לאחר שחטאנו והפסדנו.

כל אדם שעושה חטאים פוגם בנפשו, הייסורים נועדו לנקות את הכתמים והמומים המסוכנים שדבקו בנשמתו מגלגול זה וגלגולים קודמים, והמונעים ממנו להשיג את האור האלוקי בעולם הבא והנצחי. כשם שבעולם הזה כל חולה רוצה להתרפא ממחלתו, ומוכן לשלם על רפואתו ואף מודה לרופא שמנתח ומכאיב לו, כך גם כל נשמה מודה ליוצרה בעולם הבא על הייסורים שקיבלה, כי היא מבינה את תכליתם להטיב לה ולתקנה.

האדם החכם איננו חוטא, ולכן אינו נזקק לתיקון וייסורים רעים.

הקב"ה אוהב אותנו תמיד, וגם כאשר עושים איוולת, הוא יתברך נותן לנו את התיקון הטוב ביותר.

אמרו חז"ל: "הכל בידי שמים חוץ מיראת שמים" (ברכות דף לג, ב).

פירוש הדבר שאנו אחראים על מעשינו, אלא שהתוצאות של מעשינו נקבעים בידי ה'. ומשמים נקבע אם נצליח או ניכשל. רק "יראת שמים" נמצאת לגמרי בידינו, והיא הבחירה האם להיות צדיק או רשע.

ראה עוד במאמרי: אם הכל משמים – זו לא אשמתי שאיחרתי לאוטובוס?

http://www.hidabroot.org/he/article/119350

בברכה,

דניאל בלס