חברה והשקפה

גלגול נשמות וגן עדן

  • כ"ג ניסן התשע"ח

שאלה

לא ברור לי איך אומרים שכולנו גילגול של אנשים שמצד שני יש גם גן עדן וגיהנום לאן הנשמה שלנו הולכת? ואיך יקומו כל האנשים בביאת המשיח אם כולנו זה אותם נשמות?
תודה רבה

תשובה

בס"ד

שלום וברכה,

אכן הקבלה מלמדת אותנו שרובנו גלגולי נשמות, שחזרו לתקן תיקונים מפעמים קודמות.

כל אדם שעושה חטאים פוגם בנפשו, הייסורים נועדו לנקות את הכתמים והמומים המסוכנים שדבקו בנשמתו מגלגול זה וגלגולים קודמים, והמונעים ממנו להשיג את האור האלוקי בעולם הבא והנצחי. כשם שבעולם הזה כל חולה רוצה להתרפא ממחלתו, ומוכן לשלם על רפואתו ואף מודה לרופא שמנתח ומכאיב לו, כך גם כל נשמה מודה ליוצרה בעולם הבא על הייסורים שקיבלה, כי היא מבינה את תכליתם להטיב לה ולתקנה.

לפי הבנתי הדלה, כל נשמה שמגיעה לעולם הבא, עשויה לעבור אחד משלושה מסלולים:

1. לכפר על חטאיה בגיהנום, ואז להיכנס טהורה ונקייה לגן-עדן.

2. לכפר על חטאיה בגיהנום, ואז לשוב בגלגול נוסף ונוח כדי להשלים את ייעודה בעלייה רוחנית בלימוד תורני גבוה או מצוות שלא זכתה להשלים.

3. לשוב בגלגול, ואז תקבל את הייסורים שנועדו בגיהנום לה בתוך חייה (באמצעות תאונות, מחלות, מומים וכו' ל"ע שנגזרו עלינו במקום גיהנום בעולם הבא. ולעתים הנשמה מעדיפה זאת כי בעולם הזה תקבל ייסורים פחותים מאשר בגיהנום, מאחר שלייסורים בעולם הזה נלווית חוסר-הידיעה על מה ולמה האדם מתייסר, ובנוסף, אם תזכה לקבל את הייסורים באהבה - גם תזכה להתעלות בדרגתה הרוחנית מעבר לתיקון החטא שפגם בה).

בכל אופן, לאחר השלמת תיקונה, תגיע הנשמה לבסוף לגן-עדן.

חשוב להבין שגלגולי נשמות לא נועדו רק לכפר על חטאים בתיקונים שונים, אלא גם להתקדם מעבר לגלגול הקודם בשמירת התורה והמצוות - הזוכים להעלות את הנשמה לדרגה הרבה יותר גבוהה בגן-עדן. במילים אחרות, נשמות רוצות לחזור בגלגול כדי להעלות בדרגה ולהשיג יותר ממה שהשיגו. שהרי בגן-עדן לא ניתן עוד להתקדם ולקיים מצוות.

בתחיית המתים יש שתי דעות בקבלה:

1. הנשמה תקום בתוך הגוף שבו השלימה את תיקונה באופן המיטבי ביותר מכל הגלגולים.

2. הנשמה תתחלק לחלקים רבים (יש לה יכולת כזו) ותקום במספר גופים. כמדומני שזו דעת האר"י הקדוש.

אך אלו רעיונות נשגבים מביתנו, וראויים רק לחכמים בתורת הסוד, ולא לכל אדם.

תורתנו הקדושה מלמדת את היהודי הדרכה בחיים (ספר דברים יח, יג): "תמים תהיה עם ה' אלוהיך", ומפרש רש"י: "התהלך עמו בתמימות ותצפה לו... כל מה שיבוא עליך קבל בתמימות ואז תהיה עמו ולחלקו".

אמרו חז"ל: "במופלא ממך אל תדרוש ובמכוסה ממך אל תחקור, במה שהורשית התבונן, אין לך עסק בנסתרות" (חגיגה דף יג, א), רש"י: "במופלא ממך - במובדל ומופרש ממך שלא רצה הקב"ה לגלות לך".

בברכה,

דניאל בלס