חברה והשקפה

מגבלות החומר

  • י"ח ניסן התשע"ח

שאלה

שלום כבוד הרב,
לא אחת שמעתי שהנשמה כלואה בתוך מגבלות הגוף ועלינו להזין אותה ברוחניות ולחלץ אותה מגשמיות.
איזה מקורות יש לנאמר הזה...ומה זה אומר למעשה?
הרי אם הקב"ה שם אותנו תחת מגבלות החומר האם זה אומר שזה עצם הניסיון שלנו להלחם בחומר? שעצם חיינו החומריים הם ניסיון אחד גדול ועלינו להלחם בגשמיות כלומר לא לשאוף לשום דבר שקשור לחומר...לא ללכת לעבוד לא לאכול לא לישון וכו'...מצד שני רשום בתורה וחייתם בה אז אולי הכוונה היא להשתמש הגוף וליחיות חיים גשמיים ולקדש את הרוחניות דרך הגשמיות ולא להלחם בה אלה ליחיות עם הגשמיות ולשאוף אליה...כי אחרי הכל ה עשה אותנו בעולם גשמי עם חוקים משלו ואני מסופקת אם נכון יהיה לאמר שהעולם הזה הבל הבלים והוא סתם...
אשמח לקבל הבהרה בנושא ולדעת מה היא הדרך הנכונה ללכת בה....
מה האיזון בין רוחניות לגשמיות
תודה רבה

תשובה

בס"ד

שלום וברכה,

כל ספרי המוסר מדברים רבות בעניין הזה (מסילת ישרים, חובות הלבבות), ומביאים מקורות רבים לעבודת הלב, שהיא הנשמה שצריכה לעבוד את ה' דרך החומריות.

אך הם מלמדים שהמטרה אינה להלחם בחומר, אלא לרסן את החומר, לכוון אותו, במטרה לקדש את החומר. ההתנזרות אינה רצויה ביהדות, אלא השימוש הנכון בחומר - לצורך מצווה.

כך ביאר הרמב"ם (הלכות דעות פרק ג, ה):

"צריך האדם שיכוון כל מעשיו, כולם, כדי לידע את השם ברוך הוא, בלבד; ויהיה שבתו וקומו ודיבורו, הכול לעומת זה הדבר... וכן כשיאכל וישתה ויבעול, לא ישים על ליבו לעשות דברים הללו, כדי ליהנות בלבד, עד שנמצא שאינו אוכל ושותה אלא המתוק לחיך ויבעול כדי ליהנות; אלא ישים על ליבו שיאכל וישתה, כדי להברות גופו ואבריו בלבד... מפני שמחשבתו בכול, כדי שימצא צרכיו עד שיהיה גופו שלם לעבוד את ה'"

הגשמיות היא טובה כאשר מכוונים אותה לרצון הבורא. עוד במאמרי "האם עדיף לא להנות מהעולם הזה?"

https://www.hidabroot.org/article/156205

בברכה,

דניאל בלס