נשים

האם אישה יכולה להיות אם פונדקאית?

  • כ"ח אדר התשע"ח

שאלה

בס"ד,
ישתבח שמו של מלך מלכי המלכים.
שלום רב לרב
לי ולאשתי יש ברוך השם שלושה ילדים
ואשתי רוצה להיות אם פונדקאית.
זה משהו שהיא רוצה לעשות כבר המון זמן לטובת הזולת ולא מטעמי ממון.
רציתי לשאול מה ההלכה או בכלל הרב אומר בנושא
אשמח לתשובה
תודה רבה

תשובה

שלום רב,

אסור לשום אישה יהודיה - בין רווקה ובין אשת איש - לשמש כאם פונדקאית, כיוון שיש דעות בהלכה שהיא נחשבת האם, ואז יש חשש שאח יבוא להתחתן עם אחותו (וכפי שמצינו חשש זה בחז"ל, ראה מסכת יבמות דף לז עמוד ב, ושלחן ערוך אבן העזר סימן ב סעיף יא. ומטעם זה כתב בשו"ת יביע אומר חלק ב' חלק אבן העזר סוף סימן א לאסור לקבל תרומת זרע מאיש אחר. ע"ש. והוא הדין והוא הטעם בנידון זה. וכ"כ בשו"ת בריתי שלום חלק ד' סימן טו שאין שום היתר לאישה יהודיה לשמש כאם פונדקאית משום החשש הנ"ל. וע"ע בספר רץ כצבי, ענייני פוריות, פרקי מבוא פרק ד).

והדרך היחידה המותרת עפ"י ההלכה, היא על ידי אישה גויה שתשמש כאם פונדקאית. וכמובן שאחר הלידה צריך להטביל את הילוד לשם גירות בפני שלושה גברים שומרי מצוות. ואם הוא זכר - צריכים לכוון בשעת ברית המילה שהברית נעשית לשם גירות, ובנוכחות שלושה גברים שומרי מצוות היודעים מכך. ואם זו נקבה - יש לדעת שיהיה אסור עליה להינשא לכהן כמבואר בשלחן ערוך אבן העזר (סימן ו סעיף ח) שגיורת אפילו נתגיירה פחותה משלוש שנים, אסורה לכהן.

בברכה רבה,

הלל מאירס