תורה ומדע

בבקשה לשלוח את התשובה לאימייל

  • י' אדר התשע"ח

שאלה

שלום ,
כתוב בתהילים "אלוהים בוחן כליות ולב." נכון, אני מבין ש"הלב הוא מקור החיים,אשר ממנו יוצאות כל התאוות".אבל מה יש בכליות עד כדי כך שה'  בוחן אותם? ברפואה אומרים הכליות הן מטהרות את הגוף על ידי שהם מזקקין את הנוזל ומולכין אותם למערכות השתן. השאלה הכי מעניינת שלעולם לא מצאתי לה תשובה היא למה ה' בוחן את הכליות? את הלב יבחן כי ממנו יוצאים חיי אדם(תאוות,מחשבות והרהורים בן טוב ולרע). אבל למה הוא בוחן את הכליות? ומה יש בהן? ומה אומרים חכמי ישראל לאורך הדורות?
תודה על בתשובה.

תשובה

שלום וברכה,

לגבי המוח ומקום המחשבה, נא לראות במאמרי "האם ידעו שהשכל נמצא במוח?":

https://www.hidabroot.org/article/101493

כמובן, כל אלו נאמרו בדרך משל. ומהו המשל? אני הבנתי כך:

הכליות מסמלות את העצות השונות בלבו של האדם, את היצר הטוב והיצר הרע, כאשר האדם בוחר ביניהם.

כך נראה שמפרש המלבי"ם והמצודת ציון (על הפסוק בירמיהו אי, כ; ושוב בירמיהו יז, י), נאמר שהכליות יועצות לאדם, ומהן מגיעות מחשבות שונות אל הלב.

הלב לעומת זאת מסמל את מקום הרצון והמחשבה המעשית, כלומר את האדם עצמו שבוחר אחרי איזו עצה ללכת.

דרך משל - הלב הוא שופט בבית המשפט, בעוד הכליות הן שני עורכי-דין שיועצים בפני השופט עצות שונות. השופט (הלב) בוחר אחרי מי ללכת.

כשנאמר שהקב"ה בוחן כליות ולב, פירוש הדבר שהקב"ה רואה את רצון האדם, ובנוסף לכך גם רואה את המחשבות והעצות הפנימיות שקדמו למעשיו.

בברכה,

דניאל בלס