חגים ומועדי השנה

האם חובה לאכול בשר בסעודת פורים?

  • ה' אדר התשע"ח

שאלה

בס"ד, שלום כבוד הרב, האם חובה לאכול בשר בסעודת פורים או שאנחנו יכולים להכין מאכל אחר שאנחנו אוהבים כמו לדוגמא פריקסה. תודה רבה!

תשובה

שלום רב,

צריך לאכול בשר בסעודת פורים, כי אין שמחה אלא בבשר ויין. ולכתחילה יש להדר לאכול בשר בהמה. ומי שקשה לו יכול להסתפק בבשר עוף.

מקורות: החובה לאכול בשר בסעודת פורים כתובה ברמב"ם (הלכות מגילה פרק ב הלכה טו) כיצד חובת סעודה זו שיאכל בשר וכו', וכתב המגיד משנה שהוא על פי מה שאמרו (ראה פסחים דף קט עמוד א) אין שמחה אלא בבשר. וכן כתבו בספר לקט יושר (עמוד 157) ובספר התדיר (עמוד רח). וכן מבואר מדברי הבית יוסף אורח חיים (סוף סימן תרצו) בשם הארחות חיים, והשלחן ערוך (שם סעיף ז). וכתב המגן אברהם (ס"ק טו) דהיינו משום דכתיב בפורים שמחה, ואין שמחה אלא בבשר. (וע"ע בפרי מגדים אשל אברהם ס"ק טו, ובשו"ת שבט הלוי חלק י' סימן יח אות ג, בדעת המגן אברהם). וכן כתב היעב"ץ זצ"ל במור וקציעה (סוף סימן תרצו) שנראה דלא סגי בפורים בלא בשר.

ואם יש חיוב לאכול בשר בהמה - ראה בספר לקט יושר הנ"ל שכתב לגבי פורים, שבשר עוף אינו נקרא בשר. וכן בספר התדיר הנ"ל כתב, וחובת סעודת פורים בשר בהמה ועופות ומיני מעדנים כפי אשר תשיג ידו. וכ"כ רבי יהודה נג'אר זצ"ל בספר מועדי ה' (דף קלב ע"ד) שאין יוצאים ידי חובת שמחת פורים בעופות משום שנאמר בו שמחה, ואין שמחה אלא בבשר בהמה ולא בעופות דלאו בני שמחה נינהו, וכדברי הגמרא בחגיגה (דף ח עמוד ב), וכן פסק הרמב"ם (הלכות חגיגה פרק ב הלכה י). ע"ש. וכן נראה מסקנת האדמו"ר ממונקאטש זצ"ל בספרו נמוקי אורח חיים (סימן תרצה אות ב). וכן האדמו"ר מצאנז-קלויזנבורג זצ"ל בשו"ת דברי יציב (ליקוטים והשמטות סימן סה אות ג) כתב, שנראה בפשיטות שאין שמחה בפורים אלא בבשר בהמה, ושוב הביא דברי הלקט יושר הנ"ל. וכן העלה הגר"מ הלברשטאם זצ"ל בשו"ת דברי משה (סימן מ) שיש חיוב לאכול בשר בהמה בפורים.

וע"ע בספר חזון עובדיה פורים (עמודים קעה וקעח) שכתב, שיש להדר אחר בשר בהמה (חלק בכשרותו), שיש אומרים שאין יוצאים ידי חובה בשר עוף ודגים, שאין שמחה אלא בבשר בהמה. ומכל מקום ראה בספרו שו"ת יחוה דעת חלק ו' (סימן לג בהערה) שהביא דברי המועדי ה' הנ"ל, וכתב, ואף על פי שדבריו נאמנו מאד, מכל מקום היכא דאי אפשר שפיר דמי לצאת ידי חובה בבשר עוף. יעויין שם שהביא סימוכין לדבריו.

בברכה,

הלל מאירס