שבת

שאלות רבות של בעלת תשובה..

  • א' שבט התשע"ח

שאלה

שלום הרב,
ברוך השם חזרתי בתשובה לפני מספר שנים ואני משתדלת לעשות זאת כל יום. היום אני נשואה וגם זכיתי להיות אמא.

ישנן מספר שאלות שהייתי שמחה לקבל עליהן תשובה, במידה וזה אפשרי.
אין לי בעיה שהשאלות יפורסמו במידה והתשובות עליהן יועילו גם לרבים, רק בבקשה בעילום שם.

1. הזמנתי מוצר מסין שלא הגיע בטווח התאריכים הצפוי. כתבתי לחנות ששלחו לי מיד את אותו המוצר שוב. יום למחרת הגיע המוצר הראשון שהזמנתי.. האם עליי לשלם בנוסף על המוצר השני שנשלח (כדי שלא יהיה גזל)? האם אני מחוייבת לכתוב לחנות שהמוצר הראשון הגיע?

2. אשמח לדעת אחת ולתמיד האם ישנם עלים שניתן להכשיר בבית (כלומר, לא מגידולים מיוחדים ללא חרקים). הכוונה היא לפטרוזיליה, כוסברה, נענע, חסה וכו'.

3. פעמים רבות אני מתארחת אצל סבתא שלי ונתקלת בבעיה מבחינת כשרות. הבית של סבתא שלי צמחוני לחלוטין 50 שנה לפחות.. עם זאת, הכלים לא טבולים. האם מותר לאכול צנים מלחם כשר שהוכן במצנם? (ייתכן שהכינו בו גם צנימים מלחם שאינו מרשת כשרה). האם ניתן לסמוך על עניין הצמחונית ולהשתמש בסכו"ם? האם ניתן לאכול אורז או כוסמת על אף שסביר שלא נבררו? חשוב לציין שסבתי אישה מבוגרת ומאוד תיפגע אם לא אוכל אצלה ולכן אני מחפשת את הדרך לעשות זאת.

4. האם מותר בשבת לשפוך מים עם סבון על הרצפה ולגרוף עם מגב? הכוונה היא למצבים בהם הרצפה מאוד מלוכלכת מאוכל..

5. האם מותר להשתמש באקונומיקה בשבת?

6. לימדו אותי כבר בתחילת תהליך התשובה שלי שבתפילת שמונה עשרה עושים תחילה שלושה צעדים קדימה ובסיום שלושה צעדים אחורה. כל הבנות שמתפללות לידי תמיד עושות בתחילת התפילה שלושה צעדים אחורה ומיד שלושה צעדים קדימה (כלומר חוזרות לאותו המקום), איך זה ייתכן?

7. זכור לי שכלי חרסינה לא דורשים טבילה.. האם ספלי קפה הם כלי חרסינה??

8. יש לי תנור של חברת סאווטר שיש לו תקן "מהדרין". התנור מחולק לשניים (בשרי- חלבי) ויש לו גם מצב "שבת" בו הוא שומר על חום קבוע. האם המשמעות היא שאפשר לפתוח ולסגור אותו במשך השבת? האם מותר לחבר לו שעון שבת? ולצורך העניין, האם ניתן לחבר שעון שבת לתנור במצב רגיל?

9. להורים שלי יש הרבה עצי פרי בגינה ואני מבינה שצריך לעשר מהם על מנת לאכול. האם גם אישה יכולה לעשות זאת? האם בכל מצב מעשרים? (גם אם העץ מלא פירות ובכל אופן אוכלים מהם מעט?).

10. מה עושים עם הפירות והירקות שמעשרים? האם אפשר לזרוק אותם במקום בו סביר שיאכלו על ידי בעלי חיים? אשמח גם לדעת מה עושים עם המעשרות בישראל שהם כמויות גדולות של אוכל, האם ניתן להאכיל בהם בעלי חיים?

11. האם המעשרות יכולים להיות הפירות הפחות טובים או שמא הטובים והיפים ביותר?

אני מתנצלת מראש על השאלות הרבות,
אלו דברים שרציתי לשאול זמן רב.

תודה רבה מראש.

תשובה

שלום וברכה

1. לא.

2. קשה עד בלתי אפשרי. ניתן לבדוק כל ירק וירק באתר הבא http://www.hamachon.co.il/web/seeValues.asp?codeClient=1738&kod=100300&all=1

3. יש להניח שלעולם לא היה לחם לא כשר, קשה להשיג בארץ לחם לא כשר.

אורז וכוסמת שלא נברור מותרים באכילה בדיעבד.

4. מותר.

5. במידת הצורך בליכלוך מקומי מותר.

6.  נחוהנ היא לעדות כמו דשאת אומרת ותו לא. אולם יש נהוגים לפסוע תחילה ששלושה פסיעות אחורה ואז חוזרים למקום. הסיבה העיקרית היא שמאחר ואדם עומד במקומו והוא רוצה להתחיל להתחפלל הרי הוא חיבי לפסוע לאחרויו כדי שיוכל לפסוע שוב למקומו. יש בזה טעמים נוספים, אבל אין זה חובה גמורה.

7. חרסינה אכן פטורה בתפילה. פורצלן יש שנהוג להחמיר לטבול ללא ברכה.

8. מותר לפתוח ולסגור בלי חשש אם זה באמת מיוחד לשבת.

מותר לחבר שעון שבת לתנור זה אבל לא לתנור רגיל.

9.  גם אשה יכולה לעשר, גם כאשר מורידים חלק מהפירות צריכים לעשר את הפירות שהורדת.

10. את התרומה ותרומת המעשר יש לזרוק או לתת לבהמת כהן.

11. מאחר ולא אוכלים אותם בזמנינו יש לקחת פירות וירקות זולים.

אין צורך בהתנצלות כלל אשמח לסייע עוד בכל שאלה/

בהצלחה,