אמונה

האם יש דבר כזה שדים?

  • כ"ד כסלו התשע"ח

שאלה

שלום כבוד הרב רציתי לדעת אם יש שדים בעולם ואם כן איך הם נראים ...שמעתי על זה שאנשים ראו רוחות אבל שדים לא ..זה באמת מעניין אותי לדעת אשמח אם תעזור לי

תשובה

בס"ד

שלום וברכה,

בדומה למלאכים - שדים יכולים להתגשם בדמויות שונות לפי שליחותם ומקומם בעולם, ופירוש הדבר שאין להם דמות קבועה.

אמרו חז"ל:

"שישה דברים נאמרו בשדים, שלשה כמלאכי השרת, ושלשה כבני אדם.

שלושה כמלאכי השרת: יש להם כנפים כמלאכי השרת, וטסין מסוף העולם ועד סופו כמלאכי השרת, שומעין מאחורי הפרגוד מה שעתיד להיות כמלאכי השרת.

שלושה כבני אדם: אוכלין ושותין כבני אדם, פרין ורבין כבני אדם, מתים כבני אדם" (חגיגה ט"ז)

הרמח"ל כותב עליהם (במאמר העיקרים) :

"עוד מין אחד של נבראים נמצא, שהוא מין אמצעי בין גשמי ורוחני, והיינו שיש בו קצת מגבולי הגשם ועניניו ומשולל מקצתם, ושם המין הזה נקראים שדים, ויש בהם קצת גופניות, אך לא כגופניות שלנו, ויש בהם קצת עניני רוחניות, אך לא כרוחנים ממש. וגם בהם יש מדרגות מדרגות ומינים שונים, וכפי מדרגותיהם כך הם החוקים והגבולים שלהם."

הרבי מקוצק הסביר שבעבר היו שדים מצויים בעולמנו, אך מציאותם נסתרה מאז, ולכן אינם מצויים בימינו:

"גם תירץ הרמב"ם שכתב שאין מצויים שדים, והלא בגמרא נמצא הרבה. ואמר, כי מקודם היה, ואחרי שפסק הרמב"ם שאין מצויים, גם בשמים פסקו הכי, ולכן עכשיו אין בנמצא."

(הרבי מקוצק, אמת ואמונה, ירושלים ת"ש, סימן תש"ג עמוד ק"ז).

בברכה,

דניאל בלס