גבולות ארץ ישראל וטיול לחוץ לארץ

  • ג' אב התשע"ו

שאלה

שלום, אני בן 24 וכנראה שבקרוב לראשונה אני יטוס בחו"ל . אף פעם לא עניין אותי מה יש מחוץ לארץ שלנו אבל החברים לוחצים וגם לי נורא קורץ חופשה. הבנתי שלפי התורה, ארץ ישראל היא הרבה יותר גדולה מהשטח שלה כיום, הייתי רוצה לדעת בערך אילו ארצות (חלק מהארצות) נחשב לחלק מישראל וכך למעשה אולי אני לא באמת יירד מהארץ .. כמו כן, הייתי רוצה לדעת אם אילת נחשב לארץ ישראל ? ובנוסף, האם גם כיום שיש דעות לכאן ולכאן אם נכון להיות במדינת ישראל בכוחות עצמינו, יש באמת איסור על ירידה מהארץ, האם זה מסוכן וכו' תודה רבה.

תשובה

לכבוד השואל,

1. לגבי גבולות ארץ ישראל, ראה כאן:

https://www.hidabroot.org/question/14654

2. אילת אינה בתוך גבולות הארץ מן התורה.

3. זה דעת אחד מגדולי פוסקי הדור בשנים האחרונות:

תשובת הר"ש וואזנר היא: "מדברי הרמב"ם פ"ה ממלכים ה"ט יראה ברור, דעיקר האיסור הוא דוקא בדירת חו"ל... אבל בדעתו לחזור - אסור לצאת ללא צורך כלל, אבל בצורך כל דהו לא גזרו. ובטיול, על פי סברא, לא נקרא צורך. ומכל מקום, אם הולכים לזמן מועט מאד, לראות פלאי הטבע של יוצר בראשית ברוך הוא, יש מקום להקל. כמובן, צריך להפך הכל לדבר מצוה".

נמצא שטיול שכל כולו לצרכי הנאה ובילוי אין להתירו. אבל די בצורך כל דהו הכרוך בטיול כגון להתבונן בפלאי הבריאה - כדי להתירו."

[ענין סכנה לא שמענו בנוגע לזה].

בברכה,

רב נחום