חברה והשקפה

התכלית הסופית

  • כ"ה אדר א' התשע"ד

שאלה

מהי התכלית הסופית לעולם הבא? ללמוד תורה? זה נראה לי מצחיק! עד מתי ללמוד תורה? נאמר שאדם חטא ועלה לגיהנום..נו מה הלאה? מה המטרה לא האמצעית, אלא הסופית הסופית? אני סבור שאין מטרה סופית לכל דבר אלא רק ביניים, למשל: אני אוכל כדי לקבל כוח, כוח כדי לעבוד, לעבוד כדי לחיות ולקנות אוכל, כדי להקים משפחה...וכול..אין מטרה סופית.

תשובה

שלום וברכה

המטרה הסופית היא להגיע לחיי העולם הבא שהוא התענוג האמיתי שעין לא ראתה אלוקים זולתיך, ואעתיק את תחילת דברי הרמב"ם בבארו את עניין העולם הבא הוי יודע כי כמו שלא ישיג הסומא עין הצבעים ואין החרש משיג שמע הקולות ולא הסריס תאות המשגל, כן לא ישיגו הגופות התענוגים הנפשיות, וכמו שהדגים אינם יודעים יסוד האש, לפי שהיותם מיסוד המים שהם הפכי, כן אינו נודע בזה העולם הגופני תענוג העולם הרוחני, אבל אין אצלינו בשום פנים תענוג זולתי תענוג הגוף בלבד והשגת החושים מן המאכל והמשתה והמשגל, וכל מה שזולתו אלה הוא אצלינו בלתי מצוי ואין אנו מכירין אותו ולא נשיג אותו בתחילת המחשבה אלא אחר חקירה גדולה.

בברכה - בנימין שמואלי