חגים ומועדי השנה

האם אפשר לשתות בירה במקום יין בסעודת פורים?

  • ה' אדר ב' התשע"ו

שאלה

שלום לכבוד הרב, רציתי לדעת:

1. ממצוות פורים לתת מתנות לאביונים, האם חייב דווקא באותו יום לתת את המתנות או שיכול לתרום כסף טלפונית לארגונים שלדוגמא דואגים לעניים (ביגוד/מזון וכו') אבל אז לא מובטח שדווקא באותו יום הכסף עובר לעני?

2. האם בסעודת פורים חייב לשתות דווקא יין, או שיכול לשתות גם משקאות אלכוהוליים אחרים כמו בירה?

3. האם מותר לתת לאביון גם כסף (מתנות לאביונים) וגם משלוח מנות (אוכל), וככה לצאת גם על משלוח מנות וגם על מתנות לאביונים? (ז"א האם מותר לקיים את המצווה באותו אדם).

תודה רבה רבה

תשובה

שלום רב,

1. צריך להיות בטוח שהכסף מגיע לעניים ביום פורים עצמו.

2. מעיקר הדין אפשר לקיים את מצוות השתייה בסעודת פורים על ידי כל משקה אלכוהולי כמו בירה (ראה קונטרס כי בא מועד עמוד צח בשם הגר"ע יוסף זצ"ל).

ומכל מקום יש עניין להדר לקיים את המצווה ביין, כי כמה ניסים שנעשו בימי אחשורוש היו על ידי משתה היין. ועל כל פנים עיקר המשתה יקבע על יין, ויוכל להוסיף שאר משקין המשכרים אם נהנה מהם (ראה מה שהביא בזה בספר פסקי תשובות חלק ו' סימן תרצה אות ג).

3. אפשר לתת מתנות לאביונים ומשלוח מנות לאדם אחד, אלא שחוץ מזה צריך לתת מתנות לאביונים לעוד עני, כיוון שיש חיוב לתת שתי מתנות לשני עניים (שלחן ערוך אורח חיים סימן תרצד סעיף א).

וראה עוד https://www.hidabroot.org/question/105050

בברכה,

הלל מאירס