שאל את הרב - כללי

מה המשמעות של חודש אדר ב? למה כל 4 שנים? אני רוצה לחגוג יומולדת כל שנה!

  • כ"ה אדר א' התשע"ד

שאלה

מה המשמעות של חודש אדר ב? למה כל 4 שנים? אני רוצה לחגוג יומולדת כל שנה!

תשובה

שלום וברכה

כך כתוב בספר דברים פרק טז (א) שָׁמוֹר אֶת חֹדֶשׁ הָאָבִיב וְעָשִׂיתָ פֶּסַח לַיהֹוָה אֱלֹהֶיךָ כִּי בְּחֹדֶשׁ הָאָבִיב הוֹצִיאֲךָ יְהֹוָה אֱלֹהֶיךָ מִמִּצְרַיִם. ופירשו חז"ל את הכתוב שעלינו לשמור שתמיד יחול פסח בחודש האביב, ומאחר שיש הבדל של אחד עשרה יום בין שנת החמה שהיא 365 יום, ולעומת זה שנת הלבנה הוא רק 354 יום, ואם כן יצא שחודש ניסן יתקדם בכל שנה בעשר יום עד שהוא יוכל להגיע לקיץ ולחורף וכו`, ועל כן יש לנו להוסיף, כל שלוש שנים, חודש כדי להתאים את ניסן שתמיד יההי באביב.

וכך כתב הרמב"םהלכותקידוש החודש פרק ד הלכה א שנה מעוברת היא שנה שמוסיפין בה חדש, ואין מוסיפין לעולם אלא אדר ועושין אותה שנה שני אדרין אדר ראשון ואדר שני, ומפני מה מוסיפין חדש זה מפני זמן האביב כדי שיהא הפסח באותו זמן שנאמר שמור את חדש האביב שיהיה חדש זה בזמן האביב, ולולא הוספת החדש הזה היה הפסח בא פעמים בימות החמה ופעמים בימות הגשמים. בשנים שאין בהם חודש אדר ב`, הרי יום הולדתך הוא באדר הרגיל.

בברכה - בנימין שמואלי