תורה ומדע

למה צריך לישון?<>

  • כ"ז אדר א' התשע"ו

שאלה

כבוד הרב שלום, שינה נתפסת כדבר מאוד ברור, טבעי ויסודי- אך אם חושבים על העניין לעומקו- אין הדבר כ"כ ברור: אדם יכול לספק לגופו את כל צרכי גופו [לכאורה]- מזון, שתיה ומנוחה- אך גופו עדיין יזדקק במוקדם או במאוחר לשינה. הסבר אפשרי אחד שהעליתי הוא הצורך הפיזי במצב מנוחה של המוח, אך זהו אינו הסבר מספק. ישנו גם ההסבר של יצירת הפרדה בין יום ליום- ע"מ ליצור תחושה של התחדשות והתחלה חדשה בקרב בני האדם ולמנוע תחושה של רצף אחד ארוך. הסברים נוספים שקראתי- אך לא הבנתי לחלוטין, הם שעפ"י היהדות- בכל יום בשנתו של האדם- חוזר חלק [ניצוץ] קטן מנשמתו לשמיים בשאיפה שכל חלקיק יתקן את תיקונו של אותו היום. הסבר זה איננו מלא וכלל לא הבנתי אותו במלואו. בהנחה שזהו ההסבר המקובל- מה קורה לדוגמה במצב שאדם לא ישן בלילה? אשמח מאוד לפירוט בתשובה. בתודה, רועי

תשובה

בס"ד

שלום וברכה,

השינה היא אכן תופעה מסתורית, שאין יודעים את הסיבה לה. במהלך השינה המח פעיל יותר מאשר בזמן עירנות!
כמו כן ניסויים הראו שמטופלים שלא קיבלו מספיק שינה - התחילו להזות הזיות בעודם בהקיץ. בעקבות זאת יש המשערים שהסיבה לחלימה היא כדי לתת דרור ושחרור למח מכל המאורעות והדברים שעברו עליו במשך היום (סוג של נופש). בזמן הזה המח יכול לארגן את הזכרונות והמחשבות שחווה במשך היום, ולהתחדש.

חז"ל אמרו על החלימה: "אין מראים לאדם אלא מהרהורי לבו" (ברכות דף נה, ב).
חלומות אמת הם נדירים, ונועדו למסירת מסרים משמים.

מכיוון שבזמן השינה הגוף רדום, הנשמה עירנית ויכולה לקבל מסרים מעולם האמת.

עוד על השינה ועל החלומות בהרצאתו של הרב זמיר כהן:

בברכה,
דניאל בלס